Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V Lehote nad Rimavicou obnovia turistickú akciu 100 jarných kilometrov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Turisti v sobotu vystúpia na Sinec tromi rôznymi trasami.

Lehota nad Rimavicou 29. apríla (TASR) – Tradíciu turistickej akcie 100 jarných kilometrov, v rámci ktorej organizujú výstup na vrch Sinec, sa rozhodli obnoviť v obci Lehota nad Rimavicou v okrese Rimavská Sobota. TASR o podrobnostiach podujatia informoval starosta Ivan Antal.

„Táto tradícia bola v našej obci už v časoch, keď som bol ešte chlapec. Vtedy sa akcia 100 jarných kilometrov organizovala každý rok a vždy sa chodilo na Sinec. Potom to však na dlhý čas zaniklo. Minulý rok nám napadla myšlienka obnoviť toto podujatie a opäť doň zapojiť ľudí z dediny,“ vysvetlil starosta s tým, že prvý ročník organizovala Lehota nad Rimavicou so susednou obcou Rimavská Baňa a zúčastnilo sa ho približne 70 účastníkov. „Tohto roku sa pridali aj Rimavské Zalužany a Rimavské Brezovo, výstupu sa však môže zúčastniť ktokoľvek, nemusia to byť len obyvatelia našich dedín,“ dodal.

Turisti v sobotu (30.4.) vystúpia na Sinec tromi rôznymi trasami. Z Lehoty nad Rimavicou a z Rimavského Brezova pôjdu po žltej turistickej značke a z Rimavskej Bane po červenej. Odchod z každej obce je stanovený na 9.00 h a spoločným cieľom je horáreň na Sinci.

„Tam bude pripravené občerstvenie a guľáš, viaceré hry aj športové akcie pre deti,“ načrtol Antal. Doplnil, že z ich dediny trvá výstup približne dve a pol hodiny. „Nie je to náročná trasa, zvládnu ju aj starší ľudia. Takí sa už zúčastnili aj minulého ročníka,“ uzavrel.