Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

BOJA SA ZÁPACHU: V Lehote pod Vtáčnikom protestujú proti farme

Časti obyvateľov Lehoty pod Vtáčnikom (okres Prievidza) sa nepáči zámer miestneho poľnohospodára, ktorý tam chce na svojich pozemkoch vystavať komplex hospodárskych budov na chov dojníc. Obávajú sa zápachu, ktorý by sa z areálu v blízkosti záhradkárskej osady mohol šíriť. Iniciovali preto petíciu, ktorú v priebehu niekoľkých dní podpísali stovky občanov. Na snímke kravy v areáli spoločnosti Poľno Vtáčnik. Lehota pod Vtáčnikom 18. júla 2018. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Farma s maštaľou a malým mäsokombinátom má stáť asi 1,3 kilometra od obce.

Lehota pod Vtáčnikom 18. júla (TASR)- Časti obyvateľov Lehoty pod Vtáčnikom (okres Prievidza) sa nepáči zámer miestneho poľnohospodára, ktorý tam chce na svojich pozemkoch vystavať komplex hospodárskych budov na chov dojníc. Obávajú sa zápachu, ktorý by sa z areálu v blízkosti záhradkárskej osady mohol šíriť. Iniciovali preto petíciu, tú v priebehu niekoľkých dní podpísali stovky občanov.

"Väčšinu obyvateľov, dovolím si tvrdiť, to nejakým spôsobom iritovalo, lebo súčasné objekty, ktoré obhospodaruje konateľ, spôsobujú veľký zápach po celej dedine. Nedáva to záruku, aj keď tvrdí, že to bude moderný kravín, že ten zápach tu nebude," tvrdí predseda petičného výboru Michal Gašparovič.

Obyvatelia podľa neho mali možnosť vyjadriť sa k projektu tým, že dávali nejaké otázky, ale nemali možnosť vyjadriť sa k tomu, či ho tam chcú alebo ako bude riešený. "Aby sme sa mohli dopredu pred predložením tohto zámeru o tomto porozprávať, aby sa občania mohli vyjadriť," doplnil.

Časti obyvateľov Lehoty pod Vtáčnikom (okres Prievidza) sa nepáči zámer miestneho poľnohospodára, ktorý tam chce na svojich pozemkoch vystavať komplex hospodárskych budov na chov dojníc. Obávajú sa zápachu, ktorý by sa z areálu v blízkosti záhradkárskej osady mohol šíriť. Iniciovali preto petíciu, ktorú v priebehu niekoľkých dní podpísali stovky občanov. Na snímke konateľ spoločnosti Poľno Vtáčnik Daniel Frauenschuh ukazuje na mape umiestnenie budúcej farmy. Lehota pod Vtáčnikom 18. júla 2018.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Časť Lehoťanov, ako doplnil Gašparovič, v prvom rade požaduje, aby dala firma záruky, že nebudú problémy, ktoré tam doteraz so zápachom boli. "Myslím si, že existuje množstvo technológií, ktoré to aspoň eliminujú, nehovorím, že celkom odstránia," vysvetlil.

Petíciou chcú obyvatelia docieliť, aby sa zámer nedostal do územného plánu obce. Podpisy, ktorých má byť vyše 1000, plánuje výbor zbierať asi dva týždne, následne ich predloží na obec.

Farma s maštaľou a malým mäsokombinátom má stáť asi 1,3 kilometra od obce, na pozemkoch vo vlastníctve spoločnosti. "Máme družstvo, ktoré bolo budované v roku 1960, máme staré budovy, na ktorých sme trochu opravovali strechu, lepili veci, čo nie je budúcnosť. Chceme investovať do novej maštale s kapacitou zhruba 2500 kusov dobytka," uviedol konateľ spoločnosti Poľno Vtáčnik Daniel Frauenschuh.

"Chápem ľudí, každý chce chrániť svoje veci, akceptujem tento protest. Len ľudia o tom veľa nevedia. Len tento rok sme investovali do novej techniky 150.000 eur, kúpili sme nový fekál, kúpili sme kamión na odvoz močovky, robíme všetko preto, aby sme nerobili zápach. Živočíšna výroba však nefunguje bez zápachu," reagoval na petíciu Frauenschuh. V rámci novej farmy firma podľa neho investuje do novej močovkovej jamy aj s novou technológiou, ktorá bude zakrytá, ďalej do techniky z Holandska, novej dojárne, ventilačného systému. "Bude to veľmi pekný, moderný projekt," podotkol.

Časti obyvateľov Lehoty pod Vtáčnikom (okres Prievidza) sa nepáči zámer miestneho poľnohospodára, ktorý tam chce na svojich pozemkoch vystavať komplex hospodárskych budov na chov dojníc. Obávajú sa zápachu, ktorý by sa z areálu v blízkosti záhradkárskej osady mohol šíriť. Iniciovali preto petíciu, ktorú v priebehu niekoľkých dní podpísali stovky občanov. Na snímke kravy v areáli spoločnosti Poľno Vtáčnik. Lehota pod Vtáčnikom 18. júla 2018.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa

S výstavbou poľnohospodárskeho areálu zatiaľ územný plán obce nepočíta. "Záleží na tom, ako bude doplnený územný plán, nakoľko momentálne nerieši túto lokalitu, je to extravilán obce a trvalý trávnatý porast. Tento územný plán, pokiaľ bude doplnený, bude predmetom rokovania orgánov obce, obecného zastupiteľstva, bude daný na verejné pripomienkovanie občanom, kde sa budú môcť vyjadriť a až po schválení nového doplnku a nového územného plánu bude môcť ďalej rokovať o tejto investícii," dodal prednosta obecného úradu v Lehote pod Vtáčnikom Jozef Mendel.

Firma chce s výstavbou dojárne a dvoch hál na 1400 až 1600 kusov dobytka začať budúci rok. Na začiatku tam presunie 500 kusov dobytka zo starých budov v Lehote pod Vtáčnikom a ďalších 350 z Handlovej. V priebehu piatich až siedmich rokov sa ich počet má navýšiť na 2500 kusov. Investícia má priniesť aj 25 nových pracovných miest, aktuálne spoločnosť zamestnáva 160 ľudí.

Projektom spoločnosť sleduje investície do budúcnosti v rámci výroby domáceho mlieka a zdravých produktov, tiež vytvorenie lepších pracovných a platových podmienok pre zamestnancov. Zámer predložila orgánom na posúdenie vplyvov na životné prostredie, konanie na 60 dní aktuálne prerušili.