Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Žilinskí lekári dali výpovede pre nespokojnosť s interným oddelením

Ilustračná fotografia Foto: TASR/AP

Podľa lekára interného oddelenia FNsP Žilina Františka Golasa je počet pacientov na internom oddelení neúmerne veľký.

Žilina 3. marca (TASR) – Dlhodobá nespokojnosť s neriešením kritickej situácie na internom oddelení Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) Žilina viedla 15 z 19 lekárov k podaniu výpovedí. Vrátane primára oddelenia, ktorý už v nemocnici nepracuje. Na brífingu o tom dnes v Žiline informoval predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.



V roku 2011 sa podľa neho od bieleho stola v Bratislave rozhodlo, že Fakultná nemocnica Žilina zavrie oddelenie pľúcnych chorôb, infekčné a kožné oddelenie. „Rozhodlo sa, že sa ušetrí a aj sa ušetrilo. Ale pacienti týchto oddelení zostali. Museli ich prebrať na interné oddelenie, kde nastal nárast o 1074 pacientov oproti roku 2011. Samotné interné oddelenie neprešlo žiadnymi významnými úpravami, hoci na neúnosnú situáciu štyri roky upozorňovali lekári i sestry. Po štyroch rokoch žiadostí a poukazovania na kritickú situáciu na internom oddelení sa rozhodli pre zúfalý čin. Odmietli prebrať za takéto manažovanie oddelenia zodpovednosť a výpoveďami chcú prinútiť zodpovedných zabezpečiť pacientom žilinskej nemocnice adekvátnu zdravotnú starostlivosť,“ povedal predseda LOZ.

Podľa lekára interného oddelenia FNsP Žilina Františka Golasa je počet pacientov na internom oddelení neúmerne veľký. „V prvom rade sa snažím robiť medicínu. Chcem ju robiť kvalitne pre pacienta a momentálne podmienky mi to už neumožňujú. Boli by sme veľmi radi, aby sa otvorila otázka rozšírenia oddelenia, otvorenia pľúcneho oddelenia, infekčného oddelenia a geriatrie, ktorú nemocnica akútne potrebuje. V tom prípade absolútne nemáme problém výpovede stiahnuť,“ povedal Golas.

LOZ podľa Visolajského žiada okamžite odvolať riaditeľa nemocnice Štefana Voláka. „Pre manažérske zlyhanie a ignorovanie neúnosnej situácie pacientov na internom oddelení, čím dosiahol, že existuje reálne riziko nedostatku lekárov na jednom z najdôležitejších oddelení v Žilinskom kraji. Rovnako žiadame okamžité odstúpenie námestníka nemocnice Adama Hochela, ktorý posledné týždne situáciu na internom oddelení riešil. Jeho zlyhaním situácia dospela k výpovedi väčšiny lekárov,“ upozornil predseda LOZ.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vníma podľa hovorkyne Martiny Šoltésovej vyjadrenia predsedu LOZ ako šírenie poplašnej správy. „Poskytovanie zdravotnej starostlivosti vo FNsP Žilina nie je na žiadnom oddelení ohrozené. Starostlivosť o pacientov kontinuálne pokračuje a týka sa to aj oddelenia vnútorného lekárstva, ktoré poskytuje zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu. Ide o oddelenie, ktoré má v súčasnosti 96 lôžok a 29 lekárskych miest. V tomto prípade ide naozaj o pomer, ktorý je nadštandardný v prospech pacientov. A to aj vzhľadom na skutočnosť, že v zmysle personálnych normatívov na jedného lekára v dennej službe má pripadať 17 pacientov a v nočnej službe je to až 100 pacientov na jedného lekára. To znamená, že na internom oddelení vo Fakultnej nemocnici v Žiline je naozaj zabezpečenie lekármi nadštandardné,“ uviedla Šoltésová.

Doplnila, že v súčasnosti podalo vedeniu výpoveď 14 lekárov, pričom jedna lekárka dnes výpoveď stiahla. „Čo sa týka havarijného stavu, na ktorý poukazujú lekári, toto nie je naozaj žiadnym prekvapením ani novinkou. Vedenie nemocnice dlhodobo poukazuje na to, že mnohé pavilóny sú zastarané a vyžadujú si modernizáciu. Aj práve preto vedenie nemocnice dostalo dotáciu 590.000 eur a rekonštrukcia internistického monobloku by sa mala začať 1. júna 2015,“ uzatvorila hovorkyňa MZ SR.