Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Lekári zvolili pri detských anorektikoch novú terapiu, varia si spolu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Denné sanatórium v na Kramároch je vlastne byt s funkčne vybavenou kuchynkou, jedálenskými stolmi a priestorom pre kreatívnu prácu. Prispelo naň ministerstvo zdravotníctva sumou 14.500 eur.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Detská nemocnica na bratislavských Kramároch lieči pacientov trpiacich na mentálnu anorexiu po novom. Vo vybudovanom dennom sanatóriu zvolili inú formu terapie ako doteraz. Deti si spolu s terapeutmi pripravujú jedlo, stolujú, rozprávajú sa a učia sa vybudovať si zdravý postoj k potravinám.

"Prebieha tu aj rodinná terapia, ktorá je nevyhnutnou súčasťou liečby," vysvetlil lekár Ján Šuba. Dieťa sa po opustení nemocnice potom lieči ambulantne. Denné sanatórium je vlastne byt s funkčne vybavenou kuchynkou, jedálenskými stolmi a priestorom pre kreatívnu prácu. Prispelo naň ministerstvo zdravotníctva sumou 14.500 eur.



Psychoterapia ale nie je prvým krokom liečby. Nastáva až vtedy, keď sa pacient počas hospitalizácie dostane na určitú hmotnosť. Vlani ošetrili v odborných ambulanciách detskej nemocnice asi 200 detí s touto poruchou. Desiatky z nich museli hospitalizovať, niektoré i na psychiatrii. "Mentálnou anorexiou trpí v celej populácii asi 0,1 až 0,3 percenta ľudí. Pred rokom 1989 bolo u nás takýchto ochorení podstatne menej," povedal Šuba.

Ide o poruchu príjmu potravy, pri ktorej človek zámerne chudne tým, že si odopiera jedlo. Vyskytuje sa najmä u dospievajúcich dievčat, môže sa však objaviť aj u chlapcov. Vek sa posúva do nižších kategórií, trpia ňou už 12-roční. Toto ochorenie má čoraz viac mladých, upozornili lekári.

Psychické a osobnostné charakteristiky pacientov s mentálnou anorexiou sú často podobné. Ide o tvrdohlavosť, egocentrizmus, nadmernú žiarlivosť a súrodeneckú rivalitu, sklon k nutkavej pedantérii, precitlivenosť na kritiku a nastavenie sa na výkon.