Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Lekárske odbory žiadajú ministerstvo o kontrolu v košickej nemocnici

Na snímke vchod na centrálny príjem DFN, v pozadí monoblok Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Foto: TASR/Milan Kapusta

Vedenie Univerzitnej nemocnici L. Pasteura už tento týždeň vyhlásilo, že požiadavky nespokojných lekárov sú pre nich zatiaľ nereálne.

Košice 8. októbra (TASR) - O urgentnú ministerskú kontrolu a prešetrenie možného porušenia zákona v košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) požiadalo listom Lekárske odborové združenie (LOZ) ministra zdravotníctva Viliama Čisláka. LOZ tvrdí, že zo strany vedenia nemocnice boli nariadené príkazy, ktoré "sú v rozpore so Zákonníkom práce, pracovnými zmluvami i so zdravým rozumom". Skupina 50 nespokojných lekárov v UNLP žiada od svojho vedenia platobné a personálne garancie.

"Žiadať o personálne posilnenie ambulancie, kde jeden lekár za 24 hodín nepretržitej práce ošetrí často aj viac ako 100 pacientov, nie je požiadavkou nespokojnosti s platom ani požiadavkou lenivého človeka, ktorý chce menej pracovať. Je to požiadavka zodpovedného lekára uvedomujúceho si svoje ľudské možnosti a obávajúceho sa o svojich pacientov. Žiadať od týchto lekárov, aby za 40 eur pokračovali v tomto, pre pacientov nebezpečnom režime, je prejav nekompetentnosti a takýto riaditeľ si nezaslúži, aby ďalej viedol nemocnicu," napísal ministrovi Peter Visolajský, predseda LOZ.

Podľa neho nie je v ľudských silách, aby sa aj ten najlepší lekár po piatich nociach za sebou strávených v práci adekvátne staral o pacientov. Žiada o kontrolu dodržania personálnych normatívov v mesiaci október 2015 na oddeleniach Kliniky úrazovej chirurgie, oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny, Klinike ortopédie a traumatológie pohybového ústrojenstva, Neurochirurgickej klinike a II. chirurgickej klinike.

Vedenie UNLP už tento týždeň vyhlásilo, že požiadavky nespokojných lekárov sú pre nich zatiaľ nereálne. Hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová pripomenula, že od 1. októbra platí pre dotknutých pracovníkov osemhodinový pracovný čas v jednozmennej prevádzke s postupným nástupom do služby. O deň neskôr prišlo vedenie s ďalšou ponukou, na ktorú mnohí lekári pristúpili. "To znamená, do ukončenia kolektívneho vyjednávania vedenie nemocnice garantuje zaplatenie bonusov za nástup do ústavnej pohotovostnej služby," dodala.