Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Výstava diel Leonarda da Vinciho v Košiciach potrvá pol roka

V Slovenskom Technickom múzeu v Košiciach otvoria výstavu LEONARDO DA VINCI - geniálny vynálezca Foto: TASR/František Iván

Súčasťou projektu bude aj množstvo sprievodných podujatí, tvorivých dielní, edukačných programov, prednášok, koncertov a umeleckých vystúpení.

Košice 17. apríla (TASR) – Geniálny vynálezca a umelec Leonardo da Vinci sa na pol roka presťahoval z Florencie do Košíc.

Ako dnes informoval riaditeľ Slovenského technického múzea (STM) v Košiciach Eugen Labanič, v stredu 18. apríla sa otvorí výstava Leonardo da Vinci – geniálny vynálezca, ktorá potrvá netradične dlho až do 31. októbra.

„Predstavíme tu 66 exponátov – vynálezov, z toho 44 je funkčných. Chceme zasiahnuť výstavou nielen región Košíc a okolia, ale aj záujemcov zo vzdialenejších častí Slovenska,“ povedal Labanič.

Spresnil, že okrem STM má veľkú zásluhu na usporiadaní podujatia aj Múzeum veľkolepých prác a interaktívnych strojov Leonarda da Vinciho vo Florencii, Kultúrne združenie Il Genio di Leonardo a spoločnosť P&P. „Sme tiež radi, že výstavu organizujeme v roku, kedy si pripomíname 560. výročie narodenia tohto génia,“ pripomenul Labanič.

Výstava prezentuje umenie Leonarda a jeho mnohostrannú vynaliezavosť, ktorý sa venoval objavovaniu prírodných fenoménov i anatómie človeka, študoval zákony, ktorými sa riadia morské prúdy a vlny, sledoval let vtákov a navrhoval stroje na uľahčenie ľudskej práce.



„Výstava predstavuje stroje v skutočnej veľkosti a ponúka možnosť preniesť sa späť do doby 15. a 16. storočia, kedy ich Leonardo navrhol,“ zdôraznil ďalej riaditeľ STM. Vyzdvihol, že exponáty nie sú uzavreté vo vitrínach, ale umožňujú návštevníkom priamy kontakt s vynálezmi a najmä s ich tvorcom.

Rozdelené sú do štyroch tematických celkov zodpovedajúcim živlom prírody, teda zem, voda, vzduch a oheň. Návštevníci výstavy však môžu vidieť aj repliky zostrojené podľa originálnych Leonardových nákresov. Súčasťou projektu bude aj množstvo sprievodných podujatí, tvorivých dielní, edukačných programov, prednášok, koncertov a umeleckých vystúpení. Výstava je inštalovaná na ploche 520 štvorcových metrov na prízemí aj na poschodí hlavnej budovy STM.

Tu bude player