Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Žiaci sadia stromčeky v horách v spolupráci s Lesmi SR

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk/Slovenské rekordy

Hoci hlavná časť výsadby v projekte štátneho podniku Lesy SR "Zasadil som strom" je spojená s Dňom Zeme, pre nepriaznivé počasie niektoré školy sadia stromy až v týchto dňoch.

Banská Bystrica 26. apríla (TASR) – Hoci hlavná časť výsadby bola v rámci 4. ročníka projektu štátneho podniku Lesy SR "Zasadil som strom" spojená s nedávnym Dňom Zeme, pre nepriaznivé počasie niektoré školy sadia stromy až v týchto dňoch. Ako TASR informoval Vlastimil Rezek, vedúci odboru komunikácie Lesy SR, po dohode s lesnými pedagógmi podniku predbežne nahlásilo záujem 30 základných škôl z celého Slovenska. Sadenia stromčekov sa tak zúčastní viac ako 1000 detí.

"Hlavným cieľom projektu je odpútať deti od počítačov, televízorov a internetu a vypestovať v nich záujem o prírodu. Každé dieťa by malo mať možnosť zasadiť si svoj strom, ku ktorému by sa mohlo vracať a sledovať jeho rast," uviedol Rezek.

Okrem samotnej výsadby, pri ktorej si deti vyskúšajú, aká je namáhavá práca v lese, sa formou hier a súťaží dozvedia informácie o pestovaní a ochrane lesa, zákonitostiach prírody a jej využívaní v prospech spoločnosti. Navyše si odnesú certifikát o vysadení stromčekov.

Výsadba prebieha na plochách, kde sa nepodarilo zabezpečiť prirodzenú obnovu lesa, alebo kde je potrebné zmeniť druhovú skladbu drevín.

"Fenomén globálnych klimatických zmien postihol aj naše lesy. Opakujúce sa prírodné kalamity a následný rozmach škodlivých činiteľov významne ovplyvňuje zdravotný stav porastov," upozornil Marian Staník, generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR.

V uplynulých troch ročníkoch deti spolu s lesnými pedagógmi vysadili takmer 20.000 stromčekov. Akcia "Zasadil som strom" sa v tomto roku koná s podporou ministerky pôdohospodárstva a ministrov školstva a obrany.