Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Leteckí záchranári zasahovali pri nehode či obarení olejom

Ilustračné foto Foto: TASR/Vladimír Benko

Vrtuľníková záchranna zdravotná služba pomáhala poľskému chlapcovi, ktorého v Slovenskom raji dobodal hmyz.

Zákamenné 5. augusta (TASR) – Leteckí záchranári zo Žiliny pomáhali dnes dopoludnia v Zákamennom v okrese Námestovo ročnému chlapčekovi, ktorý sa obaril vriacim olejom. TASR o tom informovala hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) ATE Zuzana Hopjaková.

Doplnila, že leteckí záchranári pristáli na obecnom futbalovom ihrisku, kde si od rýchlej lekárskej pomoci prevzali malého chlapčeka do svojej starostlivosti. "Dieťatko utrpelo popáleniny v rozsahu 15 percent povrchu tela v oblasti tváre, krku, hrudníka a hornej končatiny. V sprievode mamy letecky previezli maličkého pacienta v stabilizovanom stave na Kliniku popálenín a rekonštrukčnej chirurgie Bratislava – Ružinov," dodala Hopjaková.

Leteli aj k dopravnej nehode

Posádka leteckých záchranárov z Banskej Bystrice letela dnes na pomoc 2,5-ročnému chlapčekovi, ktorý bol účastníkom dopravnej nehody v Krupine. Zrážka dvoch osobných áut si vyžiadala troch zranených. TASR o tom informovala hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Hopjaková.

"Po pristátí vrtuľníka na lúke vedľa miesta nehody poskytol lekár leteckých záchranárov neodkladné zdravotné ošetrenie malému chlapčekovi, ktorý po náraze utrpel zlomeninu dolnej končatiny v oblasti stehna. V stabilizovanom stave pri vedomí ho vrtuľník previezol do Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici. Ostatní zranení ostali v starostlivosti pozemných záchranárov," uviedla Hopjaková.

Záchranári pomáhali aj pri dobodaní hmyzu

Hrabušice 5. augusta (TASR) - Horskí záchranári pomáhali dnes popoludní sedemročnému chlapcovi z Poľska, ktorého na vrchole rokliny Suchá Belá v Národnom parku Slovenský raj dobodal hmyz. Chlapec mal silnú alergickú reakciu a sťažene dýchal. TASR o tom informovalo Operačné stredisko Horskej záchrannej služby (HZS).

Horskí záchranári požiadali o súčinnosť posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS). "Pacientovi poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a následne ho transportovali na Malú poľanu, kde sa stretli s posádkou VZZS," uviedla HZS.

Chlapca letecky previezli do nemocnice v Košiciach.