Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Letnú sezónu otvorila Banská Bystrica vínom,hudbou i spustením fontány

Na snímke pohľad na fontánu po jej slávnostnom spustení do prevádzky na Námestí SNP v Banskej Bystrici 30. apríla 2016. Foto: TASR - Branislav Račko

Atmosféru a dobrú náladu spríjemnilo nielen krásne slnečné počasie, ale i jazzový festival.

Banská Bystrica 1. mája (TASR) – Otvorenie letnej turistickej sezóny, ktoré sa konalo v sobotu (30.4.) na zaplnenom banskobystrickom Námestí SNP, dopadlo podľa organizátorov na výbornú. Sprístupnili pre verejnosť Hodinovú vežu, odštartovali 3. ročník vínneho festivalu Vínšpacírka a ľudia korzujúci po námestí s pohármi v ruke, ochutnávajúci kvalitné vína, sa úderom 16.00 h dočkali aj prvého vytrysknutia fontány v tomto roku. Tým sa symbolicky začalo turistické leto v Banskej Bystrici. Atmosféru a dobrú náladu spríjemnilo nielen krásne slnečné počasie, ale i jazzový festival.



"Náš víkend sa začal už v piatok (29.4.) stavaním mája na námestí s pekným programom. Plynulo pokračoval v sobotu otvorením Barborskej cesty aj s uvedením novinky – cyklotrasy, Vínšpacírkou, jazzovým festivalom a dnes o 18.00 h ešte štartuje kampaň Do práce na bicykli. Hodnotím to veľmi pozitívne, máme taký komplexný kultúrno-športový víkend s ochutnávkou vínka a k tomu dobré počasie, čo viac si môžeme priať," reagoval pre TASR primátor Ján Nosko.

Spokojnosť s víkendom plným akcií vyjadril v sobotu pre TASR aj viceprimátor Martin Turčan. "Banská Bystrica žije Vínšpacírkou a jazz festivalom. Je to snúbenie dobrého vína a dobrej hudby, námestie žije, ľudia si vychutnávajú pohľad zo šikmej veže, skúšajú sabráž, venujú sa jeden druhému, popri tom popíjajú dobré vínko a počasie na výbornú."



Milovníci vína mohli pri reštauračných a kaviarenských prevádzkach degustovať viac ako 150 vzoriek z minuloročnej úrody, ale i staršie vydarené ročníky od viac 30 známych vinárov. Poslední návštevníci odchádzali z námestia až v neskorých nočných hodinách.

Podľa Turčana návštevnosť vínneho festivalu pod Urpínom každým rokom stúpa. Vlani pritiahol okolo 800 ľudí, v tomto roku sa organizátori pripravili na 1200 a neboli ďaleko od reality. Len za dve hodiny od jeho začiatku bolo predaných viac ako 850 vínnych kariet s bobuľami, ktorými sa "platilo" za degustačné vzorky.

"Do budúcnosti to ani nechceme rozširovať, naším cieľom nie je z toho urobiť nejakú enormne masovú akciu. Chceme zachovať jej kvalitu," konštatoval Turčan.

Súčasťou Vínšpacírky, ktorú organizoval Cech hostinských spoločne s mestom, bola aj sabráž a už tradične sa tejto úlohy ako prvý zhostil práve viceprimátor. Vlani otváral fľašu sektovým pohárom, teraz vlastnou korčuľou, keďže Banská Bystrica ašpiruje na titul Európske mesto športu 2017. Ako dodal, doma si to vyskúšal na jednej fľaši, ale nepodarilo sa mu to na prvý raz, na námestí už áno. Otvárať fľaše šabľou sa mohol podučiť ktorýkoľvek návštevník.