Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Letná turistická sezóna na hornej Nitre ponúkne rôzne podujatia

Bojnický zámok Foto: TASR/Pavol Remiáš

Novinkou bude i mobilná aplikácia, ktorú pripravilo mesto Prievidza ako jeden z členov Oblastnej organizácie cestovného ruchu región horná Nitra-Bojnice.

Bojnice 5. júna (TASR)- Tradičné i novšie podujatia bude môcť navštíviť verejnosť počas letnej turistickej sezóny v regióne hornej Nitry. Novinkou bude i mobilná aplikácia, ktorú pripravilo mesto Prievidza ako jeden z členov Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) región horná Nitra-Bojnice. O prípravách na letnú sezónu informovali zástupcovia OOCR na dnešnej tlačovej konferencii v Bojniciach.

"Osobne vnímame náš región ako veľmi dôležitý v rámci cestovného ruchu na Slovensku, ktorý je zaujímavý, atraktívny. Samozrejme, je to aj zodpovednosť voči nám, aby sme pripravili podujatia, ktoré zaujmú," povedal výkonný riaditeľ OOCR región horná Nitra-Bojnice Emil Medera.

Na tento rok pripravila OOCR so svojimi členmi podľa neho nové podujatia, respektíve pokračuje v určitých podujatiach, ako je tretí ročník Bojnického letného slnovratu (17.6.), pričom tento rok je novinkou sprievod mestom a večerný program prechádza z námestia do areálu sokoliarov. "U sokoliarov je nové rozprávkové divadielko, v meste je mnoho nových kultúrnych podujatí," načrtol ďalej.

Kultúrne akcie a výstavy vo viacerých lokalitách regiónu doplnia tento rok i odborné semináre o osobnostiach regiónu. Aktivity na leto v podobe prednášok, výstavy, detských a nočných prehliadok či podujatia Rozprávkový zámok, ktoré začne 14. júna, pripravilo i Slovenské národné múzeum - Múzeum Bojnice.

"Veríme, že program je bohatý a každý si niečo nájde. Veríme, že nebude to len o jednodňovom turizme, ale že práve hostí a návštevníkov zaujmeme, aby si povedali, že sa im oplatí na hornej Nitre ostať viac ako jeden deň," podotkol Medera.

Novinku na leto pripravila i prievidzská radnica. "Rozhodli sme sa pripraviť mobilnú aplikáciu, informácie pre návštevníkov mesta v offline, respektíve audio verzii," priblížila vedúca referátu obchodu a cestovného ruchu Mestského úradu v Prievidzi Ivona Vojtášová.

Návštevníci si v mobilnej aplikácii podľa nej stiahnu a budú môcť pozrieť všetky potrebné informácie. "Jednak čo sa týka pamätihodností mesta Prievidza, potom tam budú môcť návštevníci zistiť cyklotrasy v meste a okolí, takisto turistické trasy, ďalej kontakty na rôzne inštitúcie kultúrneho charakteru, športové zariadenia v meste a okolí," konkretizovala. Aplikácia bude mať i čítačku QR kódov, pričom bude zatiaľ dostupná v slovenskom a anglickom jazyku. Radnica ju chce spustiť do začiatku leta. Obdobnú aplikáciu chce pripraviť i mesto Bojnice, avizoval Medera.