Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Letnú turistickú sezónu v regióne otvoril Bojnický letný slnovrat

Bojnický zámok Foto: TASR/Pavol Remiáš

Bojnický letný slnovrat otvorilo zapálenie ohňov na Hurbanovom námestí, ako i svätojánsky rozprávkový sprievod.

Bojnice 18. júna (TASR) - Bojničania a návštevníci mesta privítali leto Bojnickým letným slnovratom. Podujatie, ktoré zároveň otvorilo letnú turistickú sezónu na hornej Nitre, ponúklo v sobotu (17.6.) tanec, spev či divadlo.

Pripraviť svoje vlastné podujatie sa rozhodla pred troma rokmi Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) región horná Nitra - Bojnice, ktorá združuje Prievidzu s Bojnicami, niekoľko obcí a ďalšie podnikateľské subjekty z oblasti cestovného ruchu, pripomenula Helena Dadíková z OOCR. "Rozmýšľali sme nad témou a keďže turistická sezóna, je to hlavné, z čoho Bojnice žijú, a v podstate aj celý región, tak sme sa rozhodli práve pre slnovrat, ktorý znamená návrat k letu, slnku, tradíciám, ktoré sa pestujú mnoho tisíc rokov na území tohto malého štátu," doplnila.

Bojnický letný slnovrat otvorilo zapálenie ohňov na Hurbanovom námestí, ako i svätojánsky rozprávkový sprievod. Po nich si návštevníci mohli pozrieť tanečné vystúpenia miestnych umeleckých zoskupení, spevácke vystúpenie Simony Tomíkovej z nového muzikálu Palculienka, divadelnú rozprávku, umenie sokoliarov Aquila, ktorí predviedli svoje dravce i ohňovú šou, tiež koncert kapely Spod Budína.

Podujatie zároveň otvorilo letnú turistickú sezónu na hornej Nitre, na ktorú miestna OOCR so svojimi členmi podľa slov Dadíkovej pripravila množstvo podujatí. Zároveň si tento rok opäť pripomenú jednu z osobností regiónu, a to Karola Antona Medveckého. "Karol Anton Medvecký objavil Prepoštskú jaskyňu a aj vďaka nemu sa vybudovalo námestie v Bojniciach. Bol amatérsky archeológ, výskumník, propagátor mesta, poslanec Slovenskej národnej rady, veľmi významný kňaz na hornej Nitre a bude vlastne osobnosťou, o ktorej budeme v rámci popularizácie cestovného ruchu hovoriť v tomto roku," dodala.