Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

Leto v Spišskom Podhradí strávi 18 chlapcov z ukrajinského Perečína

Na snímke Spišský hrad. Foto: TASR - František Iván

Počas 10-dňového pobytu budú môcť spoznať mesto a jeho okolie, prírodu, pamiatky a aj nových ľudí.

Spišské Podhradie 17. júla (TASR) - Pre deti z Ukrajiny pripravilo mesto Spišské Podhradie letný pobyt. Ten sa začína v pondelok a potrvá do 26. júla. Informoval o tom primátor Michal Kapusta s tým, že tábor pripravili pre deti z družobného mesta Perečín v západnej časti Ukrajiny, približne 20 kilometrov od slovenských hraníc.

"Počtom obyvateľov je približne rovnaké ako Spišské Podhradie. Viac ako 400 chlapov však bojuje vo vojne proti Rusku a od začiatku konfliktu ich už 20 z nich umrelo. Rozhodli sme sa preto využiť naše možnosti a schopnosti a aspoň malou troškou spríjemniť deťom z Perečína letné prázdniny. Cieľom je poskytnúť im možnosť aspoň na čas zabudnúť na krutú realitu, ktorej doma čelia," objasnil Kapusta. V regióne tak niekoľko dní strávi 18 mladých chlapcov, sú medzi nimi aj tí, ktorí prišli o svojich otcov na fronte.

Počas 10-dňového pobytu budú môcť spoznať mesto a jeho okolie, prírodu, pamiatky a aj nových ľudí. Okrem iného navštívia Levoču, Spišskú kapitulu, Spišský Jeruzalem, prírodnú rezerváciu Sivá brada i Spišský hrad či lokalitu Dreveník a kaštieľ v neďalekých Hodkovciach. Pripravili pre nich aj rôzne športové aktivity i súťaže.

"Nielen pasívne, ale aj aktívne budú chlapci z Perečína zapojení do športovo-kultúrneho podujatia Mesto pod sieťou UNESCO, ktoré sa už tradične organizuje v predposlednú júlovú sobotu, tentoraz 22. júla," doplnil Kapusta. Ubytovanie im zabezpečuje Základná škola na Palešovom námestí, o stravu sa postará Materská škola na Májovej ulici. S prípravou aktivít pomáhala aj Základná škola na Školskej ulici a Mestské kultúrne stredisko.