Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

Levice ošetria proti ploskáčikovi pagaštanovému 729 stromov

Dva statné stromy pagaštana konského, ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Pri ošetrovaní pagaštanov konských proti ploskáčikovi pagaštanovému je potrebné vykonať postrek stromov v čase, keď je zaznamenaný najvyšší výskyt škodcov, v čo najkratšom časovom úseku.

Levice 25. apríla (TASR) - V Leviciach prebieha v týchto dňoch prvá aplikácia chemickej ochrany pagaštana konského proti škodcovi ploskáčikovi pagaštanovému. Na území mesta a v mestských častiach Čankov, Horša, Kalinčiakovo a Malý Kiar sa nachádza 729 kusov týchto drevín. V rámci jednej lokality intravilánu mesta je to najvyšší počet stromov v rámci celého Slovenska, informovala radnica.

Pri ošetrovaní pagaštanov konských proti ploskáčikovi pagaštanovému je potrebné vykonať postrek stromov v čase, keď je zaznamenaný najvyšší výskyt škodcov, v čo najkratšom časovom úseku. Stromy je preto potrebné ošetrovať od skorých ranných hodín.

Vzhľadom na vysoký počet stromov a krátky časový úsek potrebný na ošetrenie stromov nie je možné všetky lokality pokryť počas skorých ranných hodín, skonštatoval magistrát. Prioritne sa už od 4.30 h ošetrujú lokality s najvyššou koncentráciou obyvateľov, ako sú centrum mesta, bezprostredné okolie škôl, pešie zóny.

Radnica o výkone chemickej ochrany pagaštanov informovala občanov v predstihu a zároveň ich požiadala o zvýšenú pozornosť v prípade kontaktu s pracovníkmi aplikujúcimi postrek.