Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Regióny

Levice začali s opravou výtlkov

FOTO TASR - Milan Kapusta Foto: TASR

Podľa prednostu levického mestského úradu je technický stav väčšiny miestnych komunikácií na území mesta zlý.

Levice 22. apríla (TASR) – Levickému magistrátu sa v priebehu marca podarilo opraviť najhoršie výtlky na mestských komunikáciách. V správe určenej na rokovanie mestského zastupiteľstva, ktoré sa bude konať tento týždeň, sa uvádza, že sa opravovali jamy na 26 uliciach mesta.

V prvej etape sa po zime opravovali cesty podľa ich dôležitosti a intenzity dopravy.

"Išlo o veľké a nebezpečné výtlky, ktoré by mohli ohroziť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky a bezpečnosť chodcov. Celková plocha opravených jám bola 348 metrov štvorcových," informoval prednosta mestského úradu Marián Sokol.

V priebehu apríla začalo mesto s druhou etapou opráv a údržby ciest. Radnica na tento účel vyčlenila financie vo výške 130.000 eur. Rekonštruovali sa takmer tri desiatky ulíc. Podľa Sokola sa však opravovali iba výtlky a rozkopávky, na ktoré sa už nevzťahovala záruka. V rámci tretej etapy opravy ciest sa malo začať s celkovou rekonštrukciou vybraných komunikácií. "Nebola zrealizovaná z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov v rozpočte mesta. Dostupné finančné prostriedky sa použili len na opravu komunikácií v mestských častiach Malý Kiar, Horša, Čankov a Kalinčiakovo," uviedol Sokol. Radnicu stáli tieto opravy viac ako 14.000 eur.

Podľa prednostu levického mestského úradu je technický stav väčšiny miestnych komunikácií na území mesta zlý. Ako uviedol, dôvodom je ich nekvalitná stavebno-technická realizácia, opotrebenie a časté narušenia cestného telesa rozkopávkami. Vo veľmi zlom stave sú podľa Sokola takmer tri desiatky ciest a chodníkov. "Vyžadujú si komplexnú rekonštrukciu. Bežnou údržbou a opravou sa zabezpečí len zjazdnosť komunikácií na krátky čas. Kvalita a životnosť ciest sa tým nezvýši, ani nepredĺži. Ich údržba si vyžaduje každoročne veľké finančné prostriedky. Realizácia rekonštrukcie miestnych komunikácií je však závislá od výšky vyčlenených finančných prostriedkov v rozpočte mesta," dodal Sokol.