Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Žiaci v Leviciach budú od septembra cestovať v MHD zadarmo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Dopravca na základe potvrdenia o návšteve školy so sídlom v Leviciach vydá dopravnú kartu, ktorou sa žiak preukáže pri nástupe na autobus MHD.

Levice 23. júna (TASR) - Od nového školského roka budú žiaci v Leviciach cestovať v mestskej hromadnej doprave (MHD) zadarmo. Ako TASR informovala hovorkyňa Mestského úradu (MsÚ) v Leviciach Adriana Macáková, rozhodli o tom poslanci mestského zastupiteľstva na zasadnutí dňa 22. júna schválením nového cenového výmeru cestovného v MHD s účinnosťou od 1. septembra.

Podľa jej ďalších slov je hlavným dôvodom návrhu spustenie projektu Poď s nami do školy busom zdarma! s cieľom uľahčenia dopravy školákov do školy, odbremenenia rodičov a zlepšenia dopravnej situácie pri školách počas rannej a poobedňajšej špičky. "Z dôvodu enormného dopravného zaťaženia a z toho vyplývajúceho negatívneho vplyvu na životné prostredie, sa dopravná spoločnosť Arriva Nové Zámky v spolupráci s mestom rozhodli spustiť tento projekt, zameraný na bezplatné cestovanie žiakov s trvalým bydliskom v Leviciach," uviedla Macáková.

„Chceme takýmto spôsobom podporiť prepravu žiakov prostredníctvom MHD. Ak ich nebudú musieť voziť pred školu rodičia, verím, že to prispeje k zníženiu dopravného chaosu v našom meste,“ povedal o dôvodoch tohto kroku primátor mesta Štefan Mišák.

„Je to zatiaľ len experiment, vývoj zvýšenia prepravy osôb v MHD budeme sledovať do konca roka a podľa výsledku uvidíme, či v projekte budeme pokračovať,“ dodal primátor.

Na základe tohto projektu pre žiakov základných škôl a žiakov osemročného gymnázia tried prima, sekunda, tercia a kvarta, ktorí majú trvalý pobyt v Leviciach, poslanci schválili bezplatné cestovné. "Dopravca na základe potvrdenia o návšteve školy so sídlom v Leviciach vydá dopravnú kartu, ktorou sa žiak preukáže pri nástupe na autobus MHD," doplnila hovorkyňa.