Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Regióny

Levická nemocnica finišuje s výstavbou nového urgentného príjmu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Centrálny urgentný príjem bude tiež kompletne nanovo vybudovaným pracoviskom so zvlášť príjazdom pre vozidlá rýchlej zdravotnej pomoci a zvlášť vstupom pre verejnosť.

Levice 29. apríla (TASR) - Nemocnica Agel Levice bude mať už v tomto roku nový urgentný príjem. Pandémia nového koronavírusu jej výstavbu spomalila minimálne, oproti plánu nastal posun približne o dva mesiace, potvrdil Miloš Brtko z prevádzkového odboru nemocnice. Stavba, na ktorej sa podieľa spolufinancovaním Európska únia, má už úplne dokončený jeden z troch stavebných objektov, na ďalších dvoch práce finišujú. Celkové finančné náklady projektu predstavujú 7,1 milióna eur, pričom levická nemocnica sa na spolufinancovaní podieľa desiatimi percentami.

Výstavba jednej z najdôležitejších stavieb v rámci levickej nemocnice sa začala v novembri 2019. Stavba pozostáva z troch stavebných objektov – vybudovania centrálneho urgentného príjmu, rekonštrukcie priestorov pre vytvorenie pracoviska centrálnej sterilizácie, zateplenia celej budovy a vybudovania nového výťahu. „Pracovisko centrálnej sterilizácie je plne dokončené a odovzdané, funguje v takzvanej skúšobnej prevádzke. Ide o úplne nové pracovisko v nových priestoroch a s novou technikou,“ skonštatoval Brtko.

Centrálny urgentný príjem bude tiež kompletne nanovo vybudovaným pracoviskom so zvlášť príjazdom pre vozidlá rýchlej zdravotnej pomoci a zvlášť vstupom pre verejnosť. Jeho súčasťou bude recepcia, kompletné diagnostické pracovisko s dvoma digitálnymi RTG prístrojmi, nebude chýbať CT a USG prístroj a mamograf. Urgentný príjem bude mať internú, neurologickú, všeobecnú chirurgickú a traumatologickú ambulanciu, zákrokovú sálu, sedem expektačných lôžok a zázemie pre personál.

Nemocnica Agel Levice je jedna z najväčších nemocníc v celom Nitrianskom samosprávnom kraji so spádovou oblasťou zhruba 160.000 obyvateľov. Aktuálne prevádzkuje 19 ambulancií typu špecializovaná ambulantná starostlivosť, ambulanciu urgentného príjmu 1. typu, dve ambulancie ústavnej pohotovostnej služby (pediatria, gynekológia) a ambulantnej pohotovostnej služby (pre dospelých a pre deti a dorast). V zdravotníckom zariadení aktuálne pracuje takmer 600 zamestnancov.