Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V Levoči zaviedli nové liečebné a vyšetrovacie metódy v chirurgii

Ilustračné foto Foto: TASR/Univezitná nemocnica Bratislava

Chirurgiu posilnili dvaja špecialisti, Ľubomír Strelka a Edward Huľo, ktorí svoje pôsobenie začali liečbou chronických rán pre pacientov z celého regiónu.

Levoča 6. októbra (TASR) - Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča v týchto dňoch zaviedla vďaka novému vedeniu chirurgického tímu nové spektrum liečebných a vyšetrovacích metód v chirurgii. Chirurgiu posilnili dvaja špecialisti, Ľubomír Strelka a Edward Huľo, ktorí svoje pôsobenie začali liečbou chronických rán pre pacientov z celého regiónu. Noví lekári už začali aj s najnovšími technikami operačných zákrokov u onkologických ochorení tráviaceho traktu, ale aj operácie pre viaceré nezhubné ochorenia.

Liečba chronických rán sa vykonáva na ambulancii, ktorá je určená najmä pacientom s vredmi predkolení, diabetickými defektmi, nehojacimi sa ranami po operačných výkonoch, či imobilným pacientom s preležaninami. „Pacient so zle hojacou sa ranou potrebuje širokú, často multidisciplinárnu diagnostiku a komplexný odborný prístup, nielen lokálne ošetrenie. Okrem štandardnej a tzv. vlhkej terapie zavádzame v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied aj terapiu larvami, čo je aplikácia živých, medicínskych muších lariev do rán a začíname pracovať aj v oblasti ozónoterapie rán,“ objasnil Strelka.

Oddelenie všeobecnej a úrazovej chirurgie je kmeňovým oddelením nemocnice, poskytujúce komplexnú chirurgickú starostlivosť v rámci akútnej a elektívnej medicíny. „Radi by sme využili všetky naše doterajšie skúsenosti na to, aby sme pacientom v regióne ponúkli najkvalitnejšiu možnú zdravotnú starostlivosť. Plánujeme zaviesť do miestnej chirurgie najmodernejšie technológie a operačné techniky, a tým potenciálne rozšíriť oblasť poskytovania zdravotnej starostlivosti nemocnice aj do okolitých spádových oblastí. Vďaka chirurgickej onkoambulancii a plánovaným vytvorením špecializovanej miniinvazívnej ambulancie, máme ambíciu rozvoja spolupráce s miestnymi gastroenterológmi, onkológmi a rádiológmi s cieľom komplexnej starostlivosti o onkochirurgického pacienta,“ doplnil Huľo.

Obaja špecialisti absolvovali množstvo zahraničných odborných stáží, kongresov a workshopov so zameraním na laparoskopické operácie gastrointestinálneho traktu a onkochirurgiu. Sú členmi viacerých domácich a zahraničných odborných spoločností a ich publikačná činnosť zahŕňa viac ako 70 publikácií v domácich a zahraničných odborných časopisoch. Taktiež sa venujú vedecko-výskumnej činnosti v oblasti onkologickej chirurgie a genetiky výdute brušnej aorty. Ich výskumná činnosť je zameraná na oblasť cirkulujúcich nádorových buniek, odolnosti nádorových buniek voči konkrétnym typom cytostatík a dedičným faktorom u jedincov s výduťou brušnej aorty. „Naše skúsenosti zo zahraničných odborných stáží a s výskumnou činnosťou v oblasti nádorových ochorení tráviaceho traktu plánujeme využiť a uplatniť aj na chirurgickom oddelení levočskej nemocnice. Veríme, že sa nám našou prácou a prístupom podarí získať si dôveru pacientov, a že sa za nami na základe pozitívnych skúseností budú vracať,“ konštatoval Strelka, ktorý sa súčasne stal zástupcom primára pre vedeckú činnosť a rozvoj.

Levočská nemocnica poskytuje zdravotnú starostlivosť obyvateľom regiónu Spiš i širšieho okolia. „Sme radi, že sa naše oddelenie všeobecnej a úrazovej chirurgie pozitívne rozvíja a môžeme poskytnúť pacientom nové služby, ktoré sme doteraz neposkytovali,“ uzavrel riaditeľ nemocnice Miroslav Jaška.