Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Levoča skontroluje nelegálne stavby na území mesta

Na snímke Levoča Foto: TASR/Oliver Ondráš

Zamestnanci mestského úradu preveria celé katastrálne územie mesta a na základe obhliadky identifikujú prípady, v ktorých došlo k záberu mestských pozemkov v rozpore so zákonom.

Levoča 11. mája (TASR) – Samospráva Levoče začala s kontrolou všetkých nelegálnych stavieb postavených na území mesta bez stavebného povolenia, respektíve ohlásenia stavebnému úradu. Zamestnanci mestského úradu budú preverovať celé katastrálne územie mesta a na základe obhliadky identifikovať jednotlivé prípady, v ktorých došlo k záberu mestských pozemkov v rozpore so zákonom.

Mesto následne vyzve osoby, ktoré takýmto spôsobom užívajú mestské pozemky na majetkovoprávne vysporiadanie, v rámci ktorého bude preverená aj existencia nelegálnych stavieb na dotknutých pozemkoch, ako aj na pozemkoch v ich vlastníctve. Ide napríklad o garáže, letné kuchyne, drevárne, prístrešky, oplotenia, ktoré boli zrealizované bez stavebného povolenia.

"Pri dodatočnom povolení stavby je potrebné doložiť doklady o tom, že dodatočné povolenie nie je v rozpore s verejnými záujmami chránenými týmto zákonom, najmä s cieľmi a zámermi územného plánovania," uvádza sa na internetovej stránke mesta. V prípade, že nelegálna stavba je postavená na pozemku, ktorý je na liste vlastníctva vedený ako záhrada, orná pôda a nie zastavané plochy a nádvoria je potrebné vyňatie z poľnohospodárskeho pôdneho fondu. "Ak vlastník stavby požadované doklady nepredloží v určenej lehote, alebo ak sa na ich podklade preukáže rozpor stavby s verejným záujmom, stavebný úrad nariadi odstránenie stavby. Jej odstránenie nariadi úrad aj v prípade, ak stavebník v určenej lehote nepredloží žiadosť o dodatočné povolenie stavby alebo nesplní podmienky rozhodnutia o dodatočnom povolení stavby," informovala samospráva.

Mesto bude ďalej zisťovať aj súlad údajov uvedených v priznaní k dani z nehnuteľnosti so skutočným stavom nehnuteľností daňovníkov na území mesta. "Mestský úrad vyzýva vlastníkov všetkých nelegálnych stavieb, ktoré boli zrealizované bez stavebného povolenia, aby si svoje stavby zlegalizovali. V opačnom prípade sa vystavujú riziku uloženia pokuty v hornej hranici," uviedlo mesto. Mestský úrad v Levoči zároveň vyzýva občanov, aby si overili správnosť údajov uvedených v daňovom priznaní k dani z nehnuteľnosti a prípadné rozdiely nahlásili finančnému oddeleniu Mestského úradu v Levoči.