Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Levočská galéria ponúkne slovenskú tvorbu aj ruskú výstavu fotiek

Ilustračné foto. Foto: TASR/Daniel Veselský

V súčasnosti môžete v priestoroch levočskej galérie vidieť výstavu malieb Mateja Fabiana s názvom Carnival is over.

Levoča 12. februára (TASR) – Galéria mesta Levoča v aktuálnom roku vstupuje do svojej tretej výstavnej sezóny. Pre tento rok plánuje sedem výstav, ktoré budú prezentovať predovšetkým slovenskú tvorbu.

V súčasnosti môžete v priestoroch levočskej galérie vidieť výstavu malieb Mateja Fabiana s názvom Carnival is over. "Pre diela zahrnuté do výstavy je charakteristické experimentovanie s rozličnými materiálmi ako akryl, vosk, asfalt, rôzne typy lakov a tmelov či pigmentov používaných na technické účely," uviedol kurátor výstavy Peter Milčák. Podľa neho v nej tematicky dominuje línia malieb prechádzajúca postupnosťou tvár-maska-lebka. Fabianova tvorba je inšpirovaná abstraktným expresionizmom, estetikou streetartu a metalovej subkultúry.

Výstavný plán Galérie mesta Levoča počíta v tomto roku so siedmimi výstavami s cieľom predstaviť najmä súčasnú slovenskú maľbu. "Okrem Fabiana sa v roku 2016 budú prezentovať aj umelci ako Lucia Tallová, Marek Ormandík či Martin Gerbóc," informoval kurátor. Galéria ponúkne aj výstavu fotografií a kresieb významného ruského výtvarníka Leonida Tiškova. "Tá bude spojená s realizáciou medzinárodne oceňovanej inštalácie Súkromná luna, pri ktorej využije vizuálnu príťažlivosť spišskej krajiny a Spišského hradu," dodal Milčák.