Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Lignumexpo v Nitre poskytuje lesníkom i drevárom obraz o trhu s drevom

Lignumexpo, archívne foto Foto: TASR/Daniel Veselský

Výstava Lignumexpo ponúka vystavovateľom priestor na prezentovanie nápadov a nových technológií. Výstavná plocha v šiestich pavilónoch a na vonkajšej ploche dosahuje 20.000 metrov štvorcových.

Nitra 2. októbra (TASR) – Poskytnúť obraz o trhu s drevom na Slovensku vrátane zahraničných partnerov je cieľom medzinárodného veľtrhu Lignumexpo, ktorý sa dnes začal na výstavisku Agrokomplexu v Nitre.

Súčasťou 18. ročníka strojov, nástrojov, zariadení a materiálov pre drevospracujúci priemysel je medzinárodná lesnícka výstava Les, Jesenná Gardenia a prezentácia materiálov pre drevársky a nábytkársky priemysel Materiály-Novinky-Servis. Veľtrh je najväčšou špecializovanou akciou svojho druhu na Slovensku a je zaradený medzi 16 najdôležitejších svetových akcií v odbore. Výstavy potrvajú do 5. októbra. Sektor produkcie spracovania dreva na Slovensku rovnako ako v ďalších drevospracujúcich krajinách v Európskej únii čelí v súčasnosti nemalým výzvam, uviedol štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Štefan Adam. Jednou z nich je potreba zvyšovať efektívnosť a hospodárnosť v tomto sektore, čoho predpokladom je nutnosť zvyšovať odborný prístup. „Efektívna a hospodárna produkcia využitia dreva si vyžaduje technologické inovácie s cieľom zvyšovať pridanú hodnotu výrobkov z dreva,“ konštatoval Adam.

Medzinárodným záväzkom SR je od 3. marca 2013 uplatňovať novú európsku legislatívu. Nariadenie o dreve ukladá povinnosť príslušným štátnym orgánom a vymedzeným účastníkom trhu s drevom a výrobkami z dreva, aby zabránili vstupu dreva z nelegálnej ťažby a výrobkov z tohto dreva na vnútorný trh. Národné informačné kampane majú byť sprievodnou akciou celoeurópskej kampane, ktorá je naplánovaná na január 2013. „Dovtedy bude národná komunikácia na Slovensku zahŕňať informácie zverejňované na webovej stránke ministerstva,“ uviedol Adam.

Lignumexpo, archívne foto
Foto: TASR/Daniel Veselský
Výstava Lignumexpo ponúka vystavovateľom priestor na prezentovanie nápadov a nových technológií. Výstavná plocha v šiestich pavilónoch a na vonkajšej ploche dosahuje 20.000 metrov štvorcových. Na veľtrhu sa predstavujú najvýznamnejší dodávatelia technológií a materiálov zo Slovenska i zo zahraničia. Časť expozícií je orientovaná na prezentáciu výrobcov a dodávateľov strojov, nástrojov, zariadení a výrobkov pre drevársky a nábytkársky priemysel i technológií na spracovanie dreva. Ďalšia časť veľtrhu ponúka stroje pre stolárske a nábytkárske prevádzky, piliarske a lesné ťažobné mechanizmy.

Väčšina exponátov je počas výstavy v prevádzke, budúci užívatelia môžu posúdiť ich technické parametre a konkrétne využitie. Počas veľtrhu sú pre odborníkov pripravené sprievodné podujatia prezentujúce aktuálne poznatky z oblasti vývoja lesného hospodárstva a modernizácie drevospracujúceho a nábytkárskeho priemyslu.