Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Liptov za prvé tri kvartály tohto roka navštívilo takmer 400.000 ľudí

Múzeum liptovskej dediny v Pribyline. Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Pozitívny je aj zvýšený záujem o dovolenku na Liptove predovšetkým zo strany slovenských turistov.

Liptovský Mikuláš 30. novembra (TASR) - Návštevnosť Liptova za prvé tri štvrťroky tohto roka mimoriadne vzrástla. Podľa Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov za to môže stabilné počasie, lepšie služby a pestrá ponuka atraktívnych podujatí. V porovnaní s vlaňajškom sa rozhodlo v regióne dovolenkovať o 51.000 turistov viac. Najväčšiu zásluhu na tom majú najmä Slováci, ktorých sa na sever krajiny vybralo o vyše 20 % viac ako za rovnaké obdobie minulého roka.

Za prvé tri kvartály tohto roka bolo na Liptove o 129.000 prenocovaní viac ako vlani, čo predstavuje nárast o necelých 13 %. Najviac sa v tomto ukazovateli zlepšil okres Ružomberok, odkiaľ hlásia až o 26,42 % viac prenocovaní ako za rovnaké obdobie minulého roka. "Spojenie histórie, kultúry, prírodných krás a zaujímavých podujatí očividne zapôsobilo. K tradičnému lákadlu Vlkolínec sa pridala aj Čutkovská a Hrabovská dolina a veríme, že nastolený trend sa nám podarí udržať aj v nasledujúcich sezónach," povedal Oldrich Lauko, podpredseda predstavenstva OOCR Región Liptov.

Spoločný znak ostatných mesiacov je nárast počtu prenocovaní v celom regióne. Kým v Ružomberku je to takmer 26,5 %, v okrese Liptovský Mikuláš bezmála 10 %. Pozitívny je aj zvýšený záujem o dovolenku na Liptove predovšetkým zo strany slovenských turistov. "Naďalej rastie aj počet návštevníkov zo zahraničia, no uvedené čísla dokazujú, že pre mnohých Slovákov sa práve Liptov stal alternatívou zahraničnej dovolenky. Kým v lete dokáže suplovať pobyty v prímorských destináciách, v zime ponúka bohaté vyžitie milovníkom bielych športov," vysvetľuje predseda predstavenstva OOCR Región Liptov Ján Blcháč.

Celkovo počas prvých deviatich mesiacov roka navštívilo Liptov 389.465 turistov, ktorí v regióne strávili 1.132.000 nocí. Spoločný cieľ všetkých subjektov, pôsobiacich v tamojšom cestovnom ruchu, je stabilizovať priemerný počet prenocovaní na osobu vysoko nad tri noci. "Napriek tomu, že Liptov je celoročná destinácia s bohatou ponukou služieb, dôležitý faktor pri rozhodovaní sa o dovolenke je počasie. Niektoré atrakcie sú už síce nezávislé na tomto fenoméne, no prírode nerozkážeme," opísala ciele Darina Bartková, riaditeľka OOCR Región Liptov. Ako na záver dodala, aj naďalej sa budú snažiť, aby si návštevníci regiónu mali z čoho vybrať bez ohľadu na to, či je vonku pekne alebo prší.