Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Liptovskomikulášska ZUŠ v septembri prijme takmer 200 nových detí

Ilustračná snímka. Foto: TASR Dano Veselský

Žiaci tanečného odboru si môžu vybrať hudobno-pohybovú výchovu a výučbu klasického, ľudového aj džezového tanca. Výtvarný odbor ponúka kresbu, maľbu, modelovanie, prácu s keramikou či fotografiou.

Liptovský Mikuláš 2. mája (TASR) - Liptovskomikulášska Základná umelecká škola (ZUŠ) Jána Levoslava Bellu otvorí v septembri štyri odbory - hudobný, tanečný, literárno-dramatický a výtvarný. Zápis mladých talentov na budúci školský rok sa uskutoční v polovici mája. Potrebné je predtým vyplniť elektronickú prihlášku. Prijmú takmer 200 nových detí. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

Pedagógovia ZUŠ vychovávajú umelcov viac ako 70 rokov. Každoročne ju navštevuje priemerne 850 žiakov. "Počet prijatých detí sa môže každý školský rok líšiť. Do skupinových odborov, ako je tanečný, výtvarný a literárno-dramatický, prijímame v novom školskom roku približne po 50 žiakov. V hudobnom odbore prijímame všetkých od šiestich rokov podľa talentu a pri záujemcoch nad šesť rokov musíme brať do úvahy už aj voľnú kapacitu," vysvetlila riaditeľka Eva Hollá.

V hudobnom odbore sa deti môžu učiť spievať alebo hrať na rôznych hudobných nástrojoch. "Ponúkame aj zborový spev, hru v školskom orchestri, v bigbende či inom hudobnom súbore," doplnila riaditeľka.

Žiaci tanečného odboru si môžu vybrať hudobno-pohybovú výchovu a výučbu klasického, ľudového aj džezového tanca. Výtvarný odbor ponúka kresbu, maľbu, modelovanie, prácu s keramikou či fotografiou. V literárno-dramatickom odbore si deti osvojujú umelecký prednes, slovesnosť, dramatiku a ďalšie javiskové a dramatické zručnosti. "Niektorí žiaci navštevujú aj dva odbory naraz, napríklad výtvarný a hudobný alebo tanečný a hudobný, kombinácie sú rôzne," dodala Hollá.