Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

V Liptovskom Mikuláši budú ulice lemovať alejové stromy

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Na jeseň robia v meste aj výsadbu cibuľovín. Za päť rokov radnica nakúpila 50.000 cibuliek, ktoré okrášlili plochy o veľkosti dokopy tisíc štvorcových metrov.

Liptovský Mikuláš 25. septembra (TASR) - Na jeseň pribudnú v Liptovskom Mikuláši desiatky nových alejových stromov - sakúr a hlohov. Najväčšie množstvo z nich vysadia zamestnanci mestských verejnoprospešných služieb popri štvorprúdovej ceste na Ulici 1. mája od podchodu až po Rachmaninovo námestie. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

"Aleje sa popri cestách vysádzali už za Márie Terézie, aby pocestných chránili pred slnkom, pomáhali pri orientácii a skrášľovali okolie. Dnes sú našou voľbou, pretože zlepšujú kvalitu ovzdušia, znižujú hluk a hlavne na jar skrášľujú mesto," povedala mestská dendrologička Zuzana Štreitová.

Okrasné dreviny pribudnú podľa dendrologičky aj na Kollárovej, Straussovej v Palúdzke, pozdĺž pešej zóny na Podbrezinách a vo viacerých vnútroblokoch.

Na jeseň robia v meste aj výsadbu cibuľovín. Za päť rokov radnica nakúpila 50.000 cibuliek, ktoré okrášlili plochy o veľkosti dokopy tisíc štvorcových metrov. "Aj tento rok sme nakúpili zmes krokusov, narcisov, tulipánov, ľalií, hyacintov a ďalších kvetov. Využijeme ich hlavne na Nábreží 4. apríla," dodala Štreitová.

Mestská dendrologička bude v Liptovskom Mikuláši robiť výsadbu aj vo viacerých špecifických lokalitách, dve z nich sú v pláne už teraz. Na križovatke ulíc Revolučná a Jánošikovo nábrežie, kde je extrémne sucho a vysoká prašnosť, čoskoro pribudnú trvalkové záhony. Ďalšie budú na štrkovej ploche pri vstupe do pešej zóny smerom od nádvoria Čierneho orla.