Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Liptovský hrad viac nebude len ruinou, zveľadí ho občianske združenie

Ruiny Liptovského hradu. Foto: wikipedia.org

V okolí hradu sa pravidelne kosí, opravili sa niektoré múry.

Liptovská Sielnica 21. novembra (TASR) – Areál Liptovského hradu v katastrálnom území obce Liptovská Sielnica v okrese Liptovský Mikuláš bol ešte pre pár rokmi zanedbaný a neudržiavaný, od roku 2016 sa o zveľadenie a propagáciu tejto kultúrnej pamiatky stará Občianske združenie (OZ) Castrum Liptov.

V okolí hradu sa pravidelne kosí, opravili sa niektoré múry. "Tento rok sme okrem vyžínania náletových drevín opravili aj niektoré múry v spodnej časti hradu," uviedol pre TASR predseda OZ Castrum Liptov Ján Mrva s tým, že sa rozšírila časť sedenia pri ohnisku.

Združeniu sa podarilo vydať aj brožúrku so základnými informáciami o hrade a na konci septembra osadili pamätnú tabuľu pri príležitosti nedožitých 70-tych narodenín Václava Hanuliaka, ktorý sa zaslúžil o propagáciu hradu Liptov a okolia. "Ako archeológ odborne a podrobne preskúmal systematicky celý areál hradu," vysvetlil jeden zo zakladajúcich členov OZ Juraj Lovich.

Prioritou združenia do budúcna je kováčska vyhňa, ktorú treba podľa Mrvu rozbiť a postaviť nanovo. Doplnil, že na hrade sa zachovala podlaha, ktorú by chceli taktiež obnoviť. Podľa časových a finančných možností plánujú začať s opravou cisterny na dažďovú vodu v hornom nádvorí, ktorá je v zlom stave. "Avšak všetky odborné zásahy do hradu musia vychádzať z vopred vypracovaného passportu hradu, o ktorý chceme požiadať prostredníctvom Ministerstva kultúry SR," vysvetlil Lovich.

Samotný hrad má niekoľko zvláštností, ktoré chce OZ Castrum Liptov využiť pri jeho propagácii. V jeho okolí sa napríklad nachádza vzácna flóra a fauna. "Okrem toho pri priaznivom počasí areál hradu funguje ako prírodná vyhliadková plošina," povedal Lovich.

V roku 1474 hrad dobylo a spustošilo až po základy vojsko kráľa Mateja Korvína. V ruinách zostal hradný komplex po celé nasledujúce storočia. Preto sa odvtedy spomína ako Pustý alebo Starý hrad. Tento rok uplynulo 28 rokov od jeho vyhlásenia za Národnú kultúrnu pamiatku.