Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Liptovská Hrádok reštauruje niekoľko vzácnych artefaktov

Liptovský Hrádok Foto: TASR

Už takmer tri mesiace prechádza obnovou neogotická Kaplnka Jána Nepomuckého, ktorá je umiestnená na skale v strede hradného jazierka.

Liptovský Hrádok 25. júla (TASR) - Viacero vzácnych artefaktov reštauruje mesto Liptovský Hrádok pri príležitosti 700. výročia prvej písomnej zmienky o meste. Informáciu pre TASR potvrdil primátor Branislav Tréger.

"Pre každé mesto a tiež človeka sú veľmi dôležité dejiny. Je pre nás podstatné, čo zanecháme ďalším generáciám," uviedol Tréger. Súčasťou septembrových osláv je niekoľko významných sprievodných podujatí. Jedným z nich je odhalenie náhrobnej tabule na hrobe publicistu, prekladateľa, osobného lekára Leva Nikolajeviča Tolstého a esperantistu Alberta Škarvana. "Škarvan je významnou súčasťou hrádockých dejín. Jeho hrob bol veľmi zanedbaný, tak sme ho zreštaurovali a aj takýmto spôsobom sme si uctili jeho pamiatku," skonštatoval.

Obnovou prechádza už takmer tri mesiace aj neogotická Kaplnka Jána Nepomuckého, ktorá je umiestnená na skale v strede hradného jazierka. "Na tomto mieste sa križovali dve významné cesty. Ján Nepomucký bol patrón pocestných. Na boku kaplnky musel byť umiestnený aj kahanec, ktorý mal dávať svetlo cestujúcim," vysvetlil primátor. Kaplnku údajne postavili na pamiatku tých, ktorí zahynuli pri stavbe kaštieľa v 17. storočí.

Ako doplnil, približne pol roka reštaurujú unikátny výrobok kováčskeho umenia - secesnú katedrálu. "Tento produkt nebol ešte nikdy predstavený verejnosti. Na Maši sa kedysi nachádzala kovovýroba, pochádza to odtiaľto. Katedrála rokmi skorodovala, niektoré časti dokonca chýbali," opísal. Po oprave ju umiestnia na ploche pri jazierku. Poslednou pamiatkou je už obnovený Pieskovcový kríž z roku 1807, ktorý sa nachádza v Lipovej aleji.