Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Cyklochodník v Liptovskom Mikuláši predĺžia

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Cyhlochodník sa tak predĺži o takmer 1,4 kilometra.


Liptovský Mikuláš 10. októbra (TASR) - Niekoľkokilometrový úsek cyklochodníka popri Váhu v Liptovskom Mikuláši, ktorý je súčasťou veľkého slovensko-poľského projektu postupného budovania Historicko-kultúrno-prírodnej cesty okolo Tatier, a už takmer dva roky ho naplno využíva veľké množstvo cyklistov a korčuliarov, radnica predĺži o ďalších 1400 metrov. V súčasnosti končí pri Palúčanskom moste, po realizácii prác povedie až do Liptovskej Ondrašovej.

Výstavba ďalších cyklistických úsekov na poľskej a slovenskej strane Tatier, môže aj vďaka schváleniu monitorovacím výborom začať už na jar 2017. Vo vlajkovom projekte Euroregiónu Tatry bude vybudovaných ďalších 60 kilometrov cyklistických trás a infraštruktúra pre cyklistov. "V Liptovskom Mikuláši pribudne cyklopeší chodník od okružnej križovatky pri Palúčanskom moste po pravostrannej hrádzi Váhu, smerom do Liptovskej Ondrašovej v dĺžke 1,4 kilometra," uviedol primátor Ján Blcháč. Projekt finančne zabezpečia z externých zdrojov.

"Pripravené máme aj riešenie, aby bola táto mestská časť, mimochodom už druhá v meste, napojená na takto vybudovaný cyklochodník. V budúcoročnom rozpočte má mesto záujem vyčleniť finančné prostriedky na projektovú dokumentáciu a realizáciu prípojnej trasy z Ondrašovej k cyklochodníku na hrádzi," vysvetlila Jana Kormaníková z mestského úradu v Liptovskom Mikuláši. Vďaka tomuto kroku radnica podľa nej vyrieši možnosť bezpečného presunu cyklistov z a do tejto mestskej časti.

Okrem dopravnej funkcie má Cesta okolo Tatier približovať a propagovať najvzácnejšie historické, kultúrne a prírodné hodnoty, ako aj malebnosť krajiny, ktorá až doteraz nebola pre obyvateľov alebo turistov sprístupnená.