Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Liptovský Mikuláš minul oproti vlaňajšku o 20 ton posypu menej

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

O zimnú údržbu sa Verejnoprospešné služby v Liptovskom Mikuláši starajú pomocou 14 mechanizmov o 92 kilometrov komunikácií.

Ružomberok/Liptovský Mikuláš/Liptovský Hrádok 17. januára (TASR) - Slabá zima sa na Liptove prejavila aj na výkonoch cestárov, ktorí mali oproti predchádzajúcim sezónam minimálny počet výjazdov. O najviac kilometrov miestnych komunikácií sa stará liptovskomikulášska radnica.

Ružomberská mestská samospráva vykonáva údržbu miestnych komunikácií mesta a prímestských častí Biely Potok, Vlkolínec, Černová, Hrboltová a Rybárpole v celkovej dĺžke 87 kilometrov, tiež o 62 kilometrov chodníkov. "Hlavným cieľom zimnej údržby je zaistiť včasnú a kvalitnú zimnú údržbu miestnych komunikácií, chodníkov, schodov a lávok pre peších chodcov. Pre jej poriadne zabezpečenie majú Technické služby Ružomberok k dispozícii celkovo 22 vozidiel a mechanizmov," informoval TASR asistent primátora mesta Michal Praženica.

Na zimnú údržbu 2015/2016, v ktorej sa Verejnoprospešné služby (VPS) v Liptovskom Mikuláši starajú pomocou 14 mechanizmov o 92 kilometrov komunikácií a 59 kilometrov chodníkov, vyčlenila radnica 92.000 eur. "Na posýpanie sme zakúpili približne 50 ton soli, 17 ton piesku a 235 ton štrkodrva. V novembri a decembri 2015 sme minuli päť ton soli a 2,5 tony štrkodrva," uviedol riaditeľ VPS Liptovský Mikuláš Dušan Grešo s tým, že práce na zimnej údržbe si zatiaľ vyžiadali približne 11.000 eur. Ako ďalej uviedol, oproti rovnakému obdobiu minulého roka na údržbu miestnych komunikácii minuli o 20 ton posypového materiálu menej.

Najmenšie liptovské mesto sa na zimu pripravilo 100 tonami posypového materiálu. "Naše zásoby sa míňajú úplne priemerne. Približne polovicu zimnej sezóny máme za sebou a sme v polovici zásob. Keď to porovnám s predchádzajúcimi rokmi, hodnotím to asi rovnako. To, čo sme na začiatku zimy ušetrili sme minuli v tomto týždni, keď nasnežilo a klesli teploty," dodal vedúci odboru technických služieb mesta Liptovský Hrádok Tibor Ištok.