Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ: Radnica nesúhlasí s výstavbou bioplynovej stanice

Bioplynová stanica v Rozhanovciach v okrese Košice – okolie, ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Na výrobu tepla a elektrickej energie v areáli kožiarskych závodov by mali slúžiť napríklad kaly zo spracovania koží.

Liptovský Mikuláš 26. novembra (TASR) - V areáli kožiarskych závodov v Liptovskom Mikuláši by mala vzniknúť nová bioplynová stanica. Na výrobu tepla a elektrickej energie by mali slúžiť napríklad kaly zo spracovania koží. Súčasné vedenie mesta však tvrdí, že zariadenie na likvidáciu odpadu môže ohroziť obyvateľov štyroch mestských častí - Nábrežia, Okoličného, Podbrezín i Starého Mesta.

"My nie sme proti obnoviteľným zdrojom energií, ale určite to nechceme v obytných zónach alebo v centrách mesta a určite nie v meste Liptovský Mikuláš. Našou súčasnou stratégiou je, aby sa do mesta dovážali turisti, a nie smeti, respektíve komunálny odpad," povedal pre TASR zástupca primátora mesta Liptovský Mikuláš Rudolf Urbanovič. Projekt výstavby bioplynovej stanice je podľa jeho slov v štádiu územného rozhodovania.

Bioplynová stanica by mohla spracúvať biologicky rozložiteľný odpad z mesta aj iných častí regiónu. Hlavným zámerom je eliminovať zápach kalov z kožiarskej výroby. "Výrazne by sa mal znížiť zápach kalov, pretože kaly sa budú spracovávať v uzavretom procese bez prístupu vzduchu," vyjadril sa Vladimír Beníček, konateľ spoločnosti Archív SB, s.r.o., ktorá požiadala o umiestnenie stavby.

V roku 2014 podľa zástupcu primátora bývalé vedenie súhlasilo s projektom, podľa ktorého má pri Vrbickom cintoríne na Nábreží vyrásť bioplynová stanica na likvidáciu 20.000 ton odpadu ročne. "My sme s ničím nesúhlasili, mesto klasicky zavádza. Niekedy na jeseň minulého roku bolo vydané stanovisko, v ktorom mesto napísalo, že pokiaľ bude návrh bioplynovej stanice v súlade so zákonom o dopade na životné prostredie a bude v súlade so stavebným povolením, tak sa mesto vyjadrí súhlasne," uviedol bývalý primátor Alexander Slafkovský.

Proti bioplynovej stanici v Liptovskom Mikuláši vystupuje aj Občianske združenie Za čistý a zdravý Liptov. "Veríme, že mesto podnikne všetky možné kroky, aby zabránilo výstavbe bioplynovej stanice na sídlisku Nábrežie. Už 23. novembra sme hovorili o tejto téme s obyvateľmi v Okoličnom, máme záujem rozprávať sa aj s ľuďmi v ďalších mestských častiach,“ povedal Andrej Ohraďan, podpredseda združenia.