Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Proti čiernym skládkam pomôžu v Liptovskom Mikuláši fotopasce

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Od začiatku roka sa mesto zbavilo približne troch desiatok čiernych skládok, čím odstránilo viac ako 84 ton komunálneho odpadu.


Liptovský Mikuláš 2. novembra (TASR) - Do boja proti čiernym skládkam nasadí liptovskomikulášska mestská samospráva fotopasce. Prvé by mali na území mesta pribudnúť do konca tohto roka. Od novej techniky si radnica sľubuje zefektívnenie zápasu s pôvodcami čiernych skládok.

Od začiatku roka sa mesto Liptovský Mikuláš zbavilo približne troch desiatok čiernych skládok, čím odstránilo viac ako 84 ton komunálneho odpadu. "Celkovo stálo odstraňovanie skládok v tomto roku 17.000 eur, pričom značnú časť z tejto sumy, až 12.500 eur, tvorí vypratanie kotolne za materskou školou na Komenského ulici. Bola to zdedená agenda z minulosti," uviedla hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

Magistrát sa podľa nej dlhodobo snaží riešiť nielen dôsledky, ale aj príčiny vzniku čiernych skládok. "Naším zámerom je prispieť k zlepšeniu životného prostredia a tiež skrášleniu priestorov, kde skládky vznikajú. Často sú to miesta v blízkosti obytných súborov či miesta s frekventovaným výskytom chodcov. Musíme sa však zamerať na prevenciu tvorenia skládok prostredníctvom fotopascí a osvety," skonštatoval zástupca primátora Ján Bonko s tým, že s prevenciou začínajú už v materských a základných školách.

"Osvetu šírime aj prostredníctvom mesačníka a kampane Separáčik, naša mestská polícia či sociálny odbor pôsobia osvetovo prostredníctvom letákov v problémových komunitách," doplnila Mária Lošonská z oddelenia životného prostredia, ktoré podáva žiadosti na získanie externých zdrojov na odstránenie čiernych skládok.

Obyvatelia metropoly stredného Liptova môžu dnes legálne umiestniť odpad v dvoch mestských zberných dvoroch, a to na Podtatranského a Okoličianskej ulici. Otvorené sú od pondelka do soboty od 8.30 h. Na Podtatranského odoberajú odpad do 19.00 h, na Okoličianskej do 16.00 h.