Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ: Obnovený Švábkafest vzdá hold zemiakom

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Po päťročnej pauze bude opäť ľudovou oslavou zemiakov ako tradične jednej z najdôležitejších plodín pestovaných odnepamäti v liptovskom regióne.

Liptovský Mikuláš 22. septembra (TASR) – Centrum liptovskomikulášskej pešej zóny bude v piatok 25. septembra dejiskom obnoveného podujatia s názvom Švábkafest. Po päťročnej pauze bude opäť ľudovou oslavou zemiakov ako tradične jednej z najdôležitejších plodín pestovaných odnepamäti v liptovskom regióne.

"Počet pestovateľov klesá, motyky hrdzavejú v pivniciach a ľudia si kupujú v obchodoch zemiaky z dovozu. Práve preto chceme týmto originálnym festivalom pomôcť, aby Liptov naďalej bol zemiakarským krajom. Po našom švábka neodmysliteľne patrí do liptovskej kultúry," uviedol primátor Ján Blcháč.

Riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov Darina Bartková pripomenula, že tradície sa dajú spoznávať aj ochutnávaním špecialít pripravených zo zemiakov, bryndzových halušiek či placiek. "Veríme, že návštevníci metropoly nášho regiónu si nenechajú ujsť túto nevšednú príležitosť," pozvala.

Súčasťou pestrého programu bude aj uvedenie receptára s návodmi na prípravu tradičných pokrmov zo zemiakov, výstava poľnohospodárskeho náradia či súťaž krásy. "Kto chce vedieť, v čom sa naša švábka odlišuje od banduriek, grulí, krumplí, grumbíra či erteplí, bude mať jedinečnú možnosť," dodala Bartková.