Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Liptovský Mikuláš žiada vládu o financie na kamerový systém

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiaš

Po poskytnutí finančných prostriedkov by mestskí policajti rozšírili kamerový systém o šesť kamier.


Liptovský Mikuláš 17. januára (TASR) - Liptovskomikulášska samospráva požiadala vládu SR o financovanie modernizácie a rozšírenia mestského kamerového systému. Chce vymeniť záznamové zariadenia a dve kamery, ktorým už skončila životnosť.

Po poskytnutí finančných prostriedkov by mestskí policajti rozšírili kamerový systém o šesť kamier. "O poskytnutie dotácie zo štátneho rozpočtu na financovanie projektov v oblasti prevencie kriminality pre rok 2016 sme požiadali v termíne. Veríme, že aj tento projekt bude schválený a my ho budeme môcť úspešne realizovať, ako podobný projekt v roku 2015 po tom, čo rok predtým žiadatelia z radnice úspešní neboli," vyjadril sa náčelník Mestskej polície v Liptovskom Mikuláši Marián Jančuška.

Kamerový systém mesta má v súčasnosti 17 kamier, 15 otočných a dve stacionárne. "V roku 2015 sme zabezpečili celkovo tri kamery. V júni jedna pribudla v Baťovej uličke a v novembri ďalšie dve, na Jefremovskej na Podbrezinách a na Nábreží Aurela Stodolu. Ide o HD kamery, ktoré sú v porovnaní so staršími modelmi na omnoho vyššej kvalitatívnej úrovni záznamu,“ povedal pre TASR Ján Sokolský z mestského úradu s tým, že posledné dve pridané kamery si vyžiadali investíciu vo výške viac ako 10.000 eur. Predtým bol podľa neho kamerový systém rozšírený v roku 2009 o tri, v roku 2008 o päť a v roku 2000 o šesť kamier.

Záznamy z kamerového systému poskytuje mestská polícia v odôvodnených prípadoch najmä štátnej polícii, s ktorou pri objasňovaní trestnej činnosti úzko spolupracuje. "Kamerový systém využívame nielen na represiu, ale hlavne na prevenciu, čo je aktuálne najmä v súčasnom období s poukázaním na bezpečnostnú situáciu v celej Európe," dodal náčelník liptovskomikulášskej Mestskej polície.