Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Liptovský skanzen oživia dnes čarovné vianočné tradície

Múzeum liptovskej dediny Pribylina Foto: liptovskemuzeum.sk

Pribylina 28. decembra (TASR) – Zasnežený areál Múzea liptovskej dediny v Pribyline bude dnes od skorého predpoludnia do neskorého popoludnia patriť tradičnému podujatiu pod názvom Vianoce v Liptove. Návštevníkom liptovského skanzenu každoročne pripomína vianočné ľudové zvykoslovie.

"Pre našich verných návštevníkov sme pripravili rozprávkový program plný čarovných vianočných zvykov. Môžu nazrieť do slávnostne vyzdobených chalúpok roľníkov i remeselníkov, ale uvidieť aj to, ako sa slávili najkrajšie sviatky roka v kaštieli," pozvala pracovníčka Liptovského múzea Dominika Veselá.

V rytierskej sále renesančného kaštieľa z obce Parížovce, ktorá musela ustúpiť vodnému dielu Liptovská Mara, budú ukážky pečenia vianočných oblátok, zdobenia medovníkov. "Záujemcovia si budú môcť vyskúšať tradičnú ľúbostnú mágiu, čarovanie z vosku či varenie halušiek s lístočkami," spresnila Veselá.

"Zároveň budú môcť ochutnať kysnuté vianočné koláče a vlastnoručne si vyrobiť tradičné liptovské vianočné ľudové ozdoby," dodala s tým, že originálne koledovanie popod okná dreveníc i pred oživeným betlehemom predvedú členovia Detského folklórneho súboru Cindruška z Liptovského Hrádku.