Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Lístky na Novobanských heligonkárov predali ani nie za hodinu

Ilustračné foto. Foto: TASR

S myšlienkou vytvoriť hudobnú prehliadku heligonkárov prišiel podľa jej slov Gejza Zuzula a Peter Moško.

Nová Baňa 19. januára (TASR) - V Novej Bani sa v sobotu 30. januára uskutoční 32. ročník podujatia Novobanskí heligonkári. O obľúbenosti tohto podujatia, nielen u domáceho publika, ale aj za hranicami mesta svedčí fakt, že vstupenky na dve vystúpenia tohto ročníka sa vypredali za približne 45 minút. "Prvý záujemca, podľa jeho slov, čakal na predaj vstupeniek 1,5 hodiny pred začatím predaja," uviedla Iveta Lukáčová, vedúca oddelenia kultúry a informácií novobanského mestského úradu.

S myšlienkou vytvoriť hudobnú prehliadku heligonkárov prišiel podľa jej slov Gejza Zuzula a Peter Moško, ktorí s pomocou pracovníčok Mestského kultúrneho strediska v Novej Bani v roku 1984 zorganizovali jej prvý ročník. "Keďže všetci účinkujúci boli z Novej Bane, právom si zaslúžila názov Novobanskí heligonkári. Dobrý chýr o tejto prehliadke však nenechal na seba dlho čakať, a tak sa jej začali zúčastňovať aj heligonkári z celého Slovenska," podotkla Lukáčová.

Prvých 12 prehliadok sa konalo v mesiaci december a od 13. ročníka, na žiadosť heligonkárov až dodnes, sa prehliadka koná v mesiaci január. Pre veľký záujem o toto podujatie sa podľa Lukáčovej vystúpenia konajú dvakrát. Prvé vystúpenie je o 14.00 h. a druhé o 17.00 h. Pred a po vystúpení hrá živá novobanská hudobná skupina. Posledné roky programom sprevádza hudobná skupina REAX. Aj tento rok sa podľa jej slov stretnú diváci s obľúbenými účinkujúcimi, s ktorými zažijú nielen veľa muziky, ale aj kopec zábavy.

"Mestu Nová Baňa záleží na zachovaní a udržaní miestnych zvykov a tradícií, a tak je každý jeden ročník vsadený do deja, ktorý sa spája s miestnymi zvykmi a tradíciami, je hovorený miestnym štálanským nárečím. Účinkujú v ňom prevažne členky novobanskej folklórnej skupiny Vinička – Cilka Tencerová a Gizka Búryová a členovia miestnych ochotníckych divadelných súborov," priblížila Lukáčová.

Pred dvoma rokmi, v jubilejnom 30. ročníku, mesto prejavilo úctu a poďakovanie zakladateľom, spoluzakladateľom či účinkujúcim, formou ocenení, ktoré odovzdával primátor Ján Havran.