Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Regióny

Literárny salón Trnava 2022 mal špeciálnu kategóriu k jubileu knižnice

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

V špeciálnej kategórii porota prvým miestom ocenila prácu Jany Bernadičovej zo Zavara pri Trnave.

Trnava 26. októbra (TASR) – Do 7. ročníka celoslovenskej literárnej súťaže Literárny salón Trnava 2022 sa prihlásilo 26 začínajúcich autorov zo Slovenska i Slovákov žijúcich v zahraničí. Ročník mal popri poézii a próze špeciálnu kategóriu Tajomstvá knižnice, venovanú 95. výročiu vzniku Knižnice Juraja Fándlyho (KJF) v Trnave, ktorá je vyhlasovateľom súťaže. Informoval o tom jej riaditeľ Pavol Tomašovič.

KJF sa prostredníctvom Literárneho salónu od roku 2009 snaží podporovať rozvoj talentovaných literátov. Odborná porota v zložení predseda, literárny kritik Radoslav Matejov, slovenská prozaička Veronika Šikulová a básnik Erik Ondrejička tento rok hodnotila spolu 89 zaslaných príspevkov. Podľa Matejova "v dobe hlúpych slovných prestreliek, jazykových nátlakov, prázdna a heslovitosti treba vyzdvihnúť udalosť, ktorá oceňuje estetickú prácu s jazykom, jeho rozmernosť, jeho cestu k zmyslu, a teda krásu v rôznej podobe". Vďaka príspevku Fondu na podporu umenia mohol vyjsť i zborník najlepších prác.

V špeciálnej kategórii porota prvým miestom ocenila prácu Jany Bernadičovej zo Zavara pri Trnave. V poézii udelili prvenstvo iba v kategórii od 18 do 40 rokov, ktoré si odniesla Lenka Kóňová z Rosiny pri Žiline, kategórie mladších a starších poetov nemajú v tomto ročníku víťazov. V próze nad 18 rokov mal najvyššie hodnotenú prácu Martin Mišún zo Šenkvíc pri Pezinku. Cena župana Trnavského samosprávneho kraja patrí Henrichovi Fačkovcovi z Nitry a Cena Slovenského učeného tovarišstva Jane Bernadičovej.