Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

Lokalita okolo chaty Mraznica vo V. Lehôtke bude mať rekreačnú funkciu

Ilustračná fotka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Mesto tým chce zabrániť živelnej výstavbe v lokalite.

Prievidza 11. októbra (TASR) - Lokalita v prievidzskej mestskej časti Veľká Lehôtka okolo chaty Mraznica sa zmení z funkcie nezastavaného územia na rekreačné územie intenzívne. Počítajú s tým zmeny a doplnky k územnému plánu, ktorých obstaranie súkromnou právnickou osobou schválili mestskí poslanci na svojom poslednom rokovaní. Mesto tým chce zabrániť živelnej výstavbe v lokalite.

Zmeny a doplnky k územnému plánu sa konkrétne dotýkajú územia od chaty Mraznica pozdĺž vodného toku Mraznica až po pozemok Hornonitrianskych baní Prievidza.

"Nadradený územný plán veľkého územného celku Trenčianskeho kraja hovorí o celej tejto lokalite ako o rekreačnom území, v územnom pláne mesta pre ňu nemáme regulatívy, niektoré objekty tam máme vyznačené žltou farbou, čo znamená, že sú vedené ako rekreačné objekty," načrtol referent územného plánovania mestského úradu v Prievidzi Miroslav Kontriš.

Pri príprave materiálu obstarania zmien a doplnkov si pracovníci podľa neho prešli celú oblasť, zistili, že veľa objektov má súpisné čísla, čo znamená, že niekedy ich povolili, inak by ich nemali. "Pritom nie sú zaznačené žltou farbou v našom územnom pláne. Ten nehovorí o tejto lokalite v textovej časti o nejakých regulatívach, to znamená, že ani nedefinuje, že je tam rekreačná oblasť, len v grafickej časti," priblížil s tým, že ani pôvodný objekt chaty Mraznica pred prestavbou a prístavbou, ktorý mesto súkromníkovi pred časom predalo, nebol žltý.

"Súhlasom mestského zastupiteľstva k obstaraniu zmien a doplnkov mesto urobilo prvý krok k tomu, aby celú lokalitu vyriešilo, aby tam práve nevznikali čierne stavby alebo nepredpokladaný živelný rozvoj," dodal Kontriš.