Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

LUBENÍK: Protipovodňový násyp zo zeme neustále pracuje

Terénne úpravy pri obci Lubeník v okrese Revúca zatiaľ pri lokálnych povodniach nepomáhajú. V rámci projektu protipovodňových opatrení vypílili pred Lubeníkom stromy a z pôdy urobili násyp, čím vytvorili umelé jazierko. Foto: TASR/Ján Siman

V rámci projektu protipovodňových opatrení vypílili pred Lubeníkom stromy a z pôdy urobili násyp, čím vytvorili umelé jazierko.

>Lubeník 18. júna (TASR) - Terénne úpravy pri obci Lubeník v okrese Revúca zatiaľ pri lokálnych povodniach nepomáhajú. V rámci projektu protipovodňových opatrení vypílili pred Lubeníkom stromy a z pôdy urobili násyp, čím vytvorili umelé jazierko. Ako TASR potvrdil riaditeľ Štátnej ochrany prírody Milan Boroš, tieto opatrenia boli zbytočné, pretože dovtedy tam bol mokradný biotop zapísaný v zozname chránených území.

Protipovodňové jazierko v Lubeníku v okrese Revúca nie je podľa bývalého koordinátora národného projektu Michala Kravčíka v rozpore s ochranou prírody. "Je otázne, ako sa na to pozeráme. Aj v zahraničí riešili v minulosti obnovu krajiny na princípe zadržiavania dažďovej vody. Spravili tiež obrovské zásahy, bagrovali a po niekoľkých rokoch je vidieť, ako tam ožila celá krajina. V Lubeníku sa tiež zlievali vody do jedného miesta a spôsobovali problémy. Toto by skutočne mohlo pomôcť. Keď si to pozrieme historicky, aj táto mokraď podľa mňa vznikla len preto, že tu postavili cestu," vysvetlil Kravčík.

Na snímke protipovodňový násyp
Foto: TASR/Ján Siman
Tento rok zasiahli prívalové dažde obec Lubeník už dvakrát. Voda z polí síce napĺňala aj umelé jazierko, no množstvo vody aj tak udrelo do centra obce. V prvom prípade sa pod vodou ocitla kotolňa tamojšej základnej školy. V druhom prípade pomohol vykopaný jarok a vrecia s pieskom. Takto sa vodu z poľa podarilo od školy aspoň odkloniť na cestu. "Voda z polí tečie rovno na základnú školu. Museli sme vysekať aj časť betónu z oplotenia školy. Vznikol tak priepust a popri ňom sme to posilnili vrecami s pieskom. Iba vďaka tomu nám suterén školy a kotolňu opätovne nevytopilo," povedal starosta Lubeníka Ľubomír Kisel.

Násyp zo zeme dnes síce dažďovú vodu zachytáva, no keďže hrádza nebola spevnená, pôda tam neustále pracuje. Po dvoch rokoch sú viditeľné trhliny, kde sa nedokáže udržať ani tráva. Pri výdatnejších zrážkach paradoxne hrozí, že voda spolu so zeminou z násypu priamo ohrozia štátnu cestu. Sporné protipovodňové opatrenie pri Lubeníku preveroval aj Obvodný úrad životného prostredia v Rimavskej Sobote. Jeho pracovníci v správe skonštatovali, že nejde o vodnú stavbu, ale iba o terénne úpravy v rámci revitalizácie krajiny. Inšpekcia životného prostredia skúmala porušenie zákona z hľadiska poškodenia biotopu. Keďže obec mala mokraď zapísanú v katastrálnom území, inšpektori im uložili pokutu bez ďalších opatrení.