Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

ĽUBICA: Pôvodní majitelia pozemkov z VO Javorina protestovali

Na snímke ľudia držia transparenty s nápismi Napravte krivdy komunizmu či Stop papalašizmu! počas protestného zhromaždenia vlastníkov pozemkov v bývalom vojenskom obvode Javorina v katastri zaniknutej obce Dvorce 25. januára 2015. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Viac ako 200 ľudí protestovalo proti zákonu, ktorý mal okrem iného umožniť odpredaj majetku vyvoleným bez súhlasu pôvodných majiteľov.

Ľubica 25. januára (TASR) – Pôvodní majitelia pozemkov v bývalom vojenskom priestore Javorina protestovali dnes na veľkom vojenskom parkovisku pri Dvorciach neďaleko obce Ľubica.

Ako uviedol predseda Družstva Ruskinovce Karol Galek, viac ako 200 ľudí protestovalo proti zákonu, ktorý mal okrem iného umožniť odpredaj majetku vyvoleným bez súhlasu pôvodných majiteľov. Pozemky, pri ktorých nie sú ukončené reštitúcie a sú pod už odpredanými budovami, by sa stali funkčne spätými pozemkami a získali by ich majitelia budov a nie ich pôvodní vlastníci. Podľa protestujúcich ide o pokus o tichú privatizáciu pozemkov, ktoré neboli ani po 60 rokoch vrátené ich majiteľom.

Galek ďalej poznamenal, že aj napriek tomu, že parlament o tomto zákone na najbližšej schôdzi rokovať nebude, plánujú protest zopakovať i v Bratislave. Pred parlamentom sa chcú zísť v utorok (27.1.), aby upozornili na to, že podobné snahy sa nemôžu opakovať ani v budúcnosti.

Podľa hovorcu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Petra Hajnalu bol sporný bod, ktorý sa dostal do zákona v rámci pripomienkového konania v spolupráci s ministerstvom, cez poslanecký návrh odstránený.

"Za pozmeňujúci návrh hlasovali poslanci jednomyseľne, teda koaliční aj opoziční. V platnosti preto zostáva pôvodné znenie, čo znamená, že žiadne pozemky sa až do ukončenia reštitúcii nebudú predávať. Naším hlavným cieľom je, aby sa pozemky v bývalom Vojenskom obvode Javorina dostali čím skôr pôvodným vlastníkom," povedal hovorca.



Na proteste sa aj napriek tomu dnes zúčastnili aj viacerí poslanci Národnej rady SR. Okrem Moniky Gibalovej z KDH, Ľubomíra Galka zo SaS a Zsolta Simona z Mosta-Híd prišiel aj Martin Fecko z OĽaNO.

Protestujúci majitelia pozemkov dúfajú, že aj proces reštitúcie sa bude vyvíjať konečne dobre. Vidia problém v tom, že priestor pre podanie reštitučných návrhov bol veľmi krátky. Zákon bol otvorený v roku 2003, pričom možnosť mali ľudia iba do konca roku 2004. Mnohí sa však po vysídlení presťahovali inam, niektorí aj do zahraničia.



"Dnes politici reštitučný zákon otvoriť odmietajú a im ostávajú iba oči pre plač. Tato situácia však vyhovuje štátu, nakoľko všetky tieto pozemky automaticky patria jemu. Tento problém by sme v blízkej budúcnosti chceli taktiež otvoriť," povedal Galek.

Pred 60 rokmi boli pre Vojenský obvod Javorina vysídlené a zrovnané so zemou obce Ruskinovce, Dvorce, Blažov a osada Ľubické kúpele, kataster bol zhabaný ešte ďalším 20 obciam. Od roku 1990 sa v rámci reštitúcie snaží viac ako 30.000 poškodených občanov dostať k svojim majetkom.