Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na furmanských pretekoch sa predstaví desať konských záprahov

Ilustračné foto Foto: TASR/Erika Ďurčová

Podobné podujatie doteraz v Lučenci neexistovalo, preto by ho chceli zachovať aj do ďalších rokov a vytvoriť tradíciu.

Lučenec 27. apríla (TASR) – Približne desať konských záprahov v štyroch disciplínach sa predstaví počas podujatia Furmansko-remeselnícky deň, ktorý v sobotu 30. apríla od 09.00 h v areáli školského hospodárstva Ľadovo organizuje Stredná odborná škola hotelových služieb a dopravy (SOŠ) v Lučenci. Ako TASR informovala Danica Prepelicová z SOŠ, zoznam súťažiacich vo furmanských pretekoch ešte nie je konečný, okrem domácich pretekárov by sa však mali predstaviť aj hostia z Maďarska.

„Jazdeckých pretekov býva tu na okolí dosť, preto sme sa rozhodli vytvoriť práve takéto odlišné podujatie, zamerané na naše tradície,“ vysvetlila Prepelicová a dodala, že okrem furmanských pretekov ťažných koní pripravili aj sprievodný program. Ten bude zameraný tiež na ľudové tradície. „Jeho súčasťou je remeselnícky jarmok a predvádzanie rôznych tradičných remesiel, napríklad kováčstva, podkúvania koní, hrnčiarstva či strihania oviec,“ načrtla s tým, že návštevníci si budú môcť vyskúšať aj streľbu z luku, jazdu na koni i v koči a pozrieť vystúpenie folklórneho súboru Haličan.

Podobné podujatie podľa Prepelicovej doteraz v Lučenci neexistovalo, preto by ho chceli zachovať aj do ďalších rokov a vytvoriť tradíciu. „Pre tunajších ľudí je to zaujímavá a príťažlivá akcia. Minulý rok na jej prvý ročník napriek celodennému dažďu prišlo vyše 500 návštevníkov. Pokiaľ ľudia budú mať o toto podujatie naďalej záujem, budeme v ňom pokračovať,“ prisľúbila.