Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Lučenec udelí ďakovné listy firmám, ktoré obnovili synagógu a radnicu

Synagóga v Lučenci Foto: TASR – František Iván

O ich udelení rozhodli mestskí poslanci na svojom ostatnom júlovom zasadnutí.

Lučenec 25. júla (TASR) – Zoznam ocenených, ktorým samospráva odovzdá ceny počas nadchádzajúcich augustových Dní mesta Lučenec, bude dlhší o dva ďakovné listy. Dostanú ich firmy, ktoré v uplynulom období zrekonštruovali neologickú synagógu a historickú radnicu. O ich udelení rozhodli mestskí poslanci na svojom ostatnom júlovom zasadnutí.

"Rozprával som sa s robotníkmi, ktorí pracovali na obnove obidvoch našich pamiatok. Majú pocit, že pri slávnostných rečiach boli málo spomenutí, respektíve neboli vôbec spomenutí. Navrhujem preto dať ďakovný list organizáciám, ktoré tieto stavby rekonštruovali a v rámci širšieho príhovoru poďakovať aj všetkým nemenovaným pracovníkom," uviedol predkladateľ návrhu, poslanec Juraj Pelč.

"Nemám zásadne proti tomu nič, ale na druhej strane, tie firmy za rekonštrukciu dostali pekne zaplatené, nerobili to dobrovoľne," podotkol v reakcii na návrh poslanec Dušan Ilčík, podľa ktorého sa objavili tiež informácie o prenikaní vlhkosti do historickej budovy radnice. "Treba preto zatiaľ s týmito ďakovaniami opatrne," dodal.

Napriek pripomienkam nakoniec poslanci udelenie ďakovných listov 11 hlasmi odsúhlasili, jeden poslanec bol proti a šiesti sa zdržali. Tohto roku tak mesto Lučenec udelí celkovo tri ďakovné listy, okrem obidvoch firiem, ktoré rekonštruovali historické pamiatky v meste, ich získa ešte divadelný súbor Timrava.