Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Lučenec získal na fungovanie občianskych hliadok vyše 500.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Občianske hliadky v Lučenci fungujú vďaka rôznym projektom od roku 2019.

Lučenec 22. marca (TASR) - Mesto Lučenec získalo na fungovanie miestnej občianskej a preventívnej služby (MOaPS) vyše 500.000 eur. Takzvané občianske hliadky budú zložené z 12 členov, fungovať by mali do augusta 2026. Samospráva o tom informovala na sociálnej sieti.

Občianske hliadky v Lučenci fungujú vďaka rôznym projektom od roku 2019. Jedným z cieľom samosprávy je touto formou zvýšiť integráciu marginalizovaných komunít a osôb ohrozených chudobou a sociálnym vylúčením, polovica z 12 členov bude pochádzať priamo z marginalizovaných rómskych komunít.

"V rámci plánovanej činnosti budú členovia MOaPS vykonávať rad aktivít s cieľom zlepšiť životné podmienky obyvateľov v meste. Od kontaktu s úradmi a poskytovania informácií o voľných pracovných miestach až po dohľad nad verejným poriadkom, ochranu životného prostredia či podporu školskej dochádzky," priblížilo mesto.

Súčasťou projektu občianskych hliadok je aj spolupráca s mestskou políciou a ďalšími mestskými orgánmi a oddeleniami. Samospráva naň z európskych zdrojov získala vyše 500.000 eur, financie sú určené na mzdy, vybavenie hliadok či vzdelávacie aktivity. Od fungovania občianskych hliadok si mesto v najbližších rokoch sľubuje najmä užšiu a dynamickejšiu komunikáciu a spoluprácu s marginalizovanou rómskou komunitou.