Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

V Lučenci opäť funguje krytá plaváreň

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Plaváreň bola v havarijnom stave a bývalé vedenie akciovej spoločnosti Spool ju dalo opraviť už v roku 2010.

Lučenec 18. apríla (TASR) - Opravenú krytú plaváreň odovzdáva dnes samospráva Lučenca obyvateľom do opätovného užívania. Plaváreň bola v havarijnom stave a bývalé vedenie akciovej spoločnosti Spool ju dalo opraviť už v roku 2010. Ako pre TASR povedala hovorkyňa mesta Mária Horňáková, vtedajšia rekonštrukcia však bola nekvalitná a v súčasnosti ešte prebieha súdny spor s dodávateľom.

Mestská akciová spoločnosť Spool, ako prevádzkovateľ plavárne vo Vidinej, musela prevádzku úplne uzatvoriť pre havarijný stav. V roku 2010 pritom za rekonštrukciu zaplatili 695.000 eur, ktoré budú splácať ešte 15 rokov.

"Plaváreň mala nedostatočný tepelný výkon kotolne, zatekajúcu strechu, havarijný technický stav filtrov, staré hliníkové okná, skorodované rozvody vody, ako aj prehnité vykurovacie registre. Voda v bazéne bola studená a zima bola aj v budove plavárne. Za neodbornú rekonštrukciu strechy, ktorú vykonával dodávateľ bez akýchkoľvek oprávnení, zaplatila Spool 47.000 eur. Strecha bola v horšom technickom stave ako pred rekonštrukciou. V súčasnosti prebieha súdny spor s dodávateľom. Technickým dozorovaním tejto nekvalitnej práce bol poverený šofér bez odbornej kvalifikácie," povedala Horňáková.

Samospráva Lučenca sa po dohode so spoločnosťou Spool rozhodla pre opätovnú rekonštrukciu plavárne. Doba jej uzatvorenia sa však predlžila zrušením prvej súťaže v rámci verejného obstarávania na výber dodávateľa.

"Dôvod bol ten, že cenové ponuky dodávateľov nespĺňali naše finančné možnosti. Vyhlásením novej súťaže sme docielili výrazné zníženie cien dodávky filtračného zariadenia a okien. Nové filtračné zariadenie s automatickým dávkovaním chemikálií zabezpečí čistotu a zlepšenie kvality bazénovej vody. Výmena okien výrazne prispeje k zvýšeniu teploty vnútorného prostredia plavárne a prispieva k zlepšeniu tepelnej pohody návštevníkov. Neplánovane, nad rámec plánovaných opráv, sme museli uskutočniť výmenu rozvodov vody, ktorými sa napúšťa voda do bazéna, nakoľko jeho havarijný technický stav neumožnil napojenie nových filtrov a rozvody sa pri montáži doslova rozpadali," dodala hovorkyňa mesta.

Oddnes nájdu návštevníci plavárne nové nátery stien a stropu. Okrem týchto úprav plánujú v krátko čase vybudovať detský bazén.