Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

V Lučenci vystavia diela z medzinárodného keramického sympózia

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Medzinárodné keramické sympózium Lučenec - Kalinovo je najstarším nepretržite fungujúcim sympóziom na Slovensku.

Lučenec 3. augusta (TASR) - Novohradské múzeum a galéria (NMG) v Lučenci vystaví diela autorov, ktorí počas júla tvorili na 35. ročníku Medzinárodného keramického sympózia Lučenec-Kalinovo. Vernisáž sa uskutoční v utorok (8. 8.), pre verejnosť budú diela prístupné do 24. septembra. TASR o tom za NMG informovala Diana Lajzová.

"Účastníci 35. ročníka zastupujú rôzne generácie umelcov reprezentujúcich rozličné prístupy v spracovávaní vizuálnych vnemov a v používaní keramiky ako umeleckého média. Tu vytvorené diela teda preukazujú značnú rôznorodosť. Zastúpené sú keramické objekty, skladačky, sochy vytvorené asamblážou, teda použitím viacerých materiálov a predmetov, ale aj inštalácie. Tak ako vždy, aj teraz je ich neoddeliteľnou zložkou génius loci kalinovského závodu a jeho prostredia," priblížila Lajzová.

Na medzinárodnom sympóziu, ktorého dejiskom je kalinovský závod Žiaromat, sa tento rok zúčastňuje päť umelcov z troch rôznych krajín, v industriálnom prostredí tvoria od 10. júla. Tohtoročnými účastníkmi sympózia sú slovenské keramičky Anna Horváthová a Ivica Markovičová, Petra Šťastná z Česka, slovenský umelec pôsobiaci v Česku Adam Turzo a Viktória Maróti z Maďarska.

Medzinárodné keramické sympózium Lučenec - Kalinovo je najstarším nepretržite fungujúcim sympóziom na Slovensku. Organizuje ho NMG v spolupráci so Slovenskou výtvarnou úniou - Združením keramikov na Slovensku a závodom Žiaromat. Podujatie finančne podporuje Banskobystrický samosprávny kraj.