Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

Lučenec zrevitalizuje zelené plochy na Ulici M. Rázusa

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Projekt revitalizácie zelene na Ulici M. Rázusa v Lučenci bude pozostávať z viacerých etáp, potrebný bude aj výrub kríkov a troch stromov.

Lučenec 19. decembra (TASR) - Mesto Lučenec zrevitalizuje zelené plochy na Ulici M. Rázusa. V rámci projektu, na ktorý samospráva získala z Environmentálneho fondu viac ako 47.000 eur, bude v lokalite vysadených aj takmer 80 nových ovocných stromov. Realizáciu a spolufinancovanie projektu odobrili poslanci mesta začiatkom decembra na zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ).

Ako samospráva uviedla v dôvodovej správe, žiadosť o dotáciu predložila ešte v polovici apríla, rozhodnutie o schválení projektu dostala začiatkom októbra. Cieľom projektu je prispieť k zlepšeniu kvality ovzdušia prostredníctvom zníženia emisií znečisťujúcich látok.

"Vysadené stromy a tráva pomáhajú absorbovať uhlík z prostredia, čím sú nápomocné pri ochrane miestnej klímy. Rovnako dôležitým prvkom je pôda, ktorá nasáva dažďovú vodu a v lete pomáha pri ochladzovaní horúceho vzduchu, za pomoci stromov, ktoré zachytávajú slnečné lúče," vysvetlilo mesto.

Projekt revitalizácie zelene na Ulici M. Rázusa v Lučenci bude pozostávať z viacerých etáp, potrebný bude aj výrub kríkov a troch stromov. Nasledovať bude výsadba 77 kusov okrasných hrušiek a zatrávnenie plochy s výmerou približne 450 štvorcových metrov.

Ako na zasadnutí MsZ uviedla primátorka mesta Alexandra Pivková, samospráva chce v budúcnosti pokračovať v revitalizácii zelených plôch aj v ďalších lokalitách. "Spracovanú máme Haličskú ulicu a Novomeského od Smetanovho námestia," priblížila Pivková s tým, že mesto sa bude na realizáciu týchto projektov uchádzať o mimorozpočtové zdroje.