Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Ľudia na východe si môžu dať skontrolovať vodu zo studní

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V utorok 22. marca si budú môcť obyvatelia regiónu, ktorí nie sú pripojení na verejný vodovod, nechať preveriť kvalitu vody, ktorú pijú.

Košice 14. marca (TASR) – Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS) v Košiciach ponúka v rámci Svetového dňa vody možnosť dať si bezplatne analyzovať vodu zo studní na dusičnany. Okrem toho si pripravili pre deti aj dospelých viaceré aktivity.

V utorok 22. marca si budú môcť obyvatelia regiónu, ktorí nie sú pripojení na verejný vodovod, nechať preveriť kvalitu vody, ktorú pijú. Ľuďom skontrolujú len vodu z domových studní, nie z verejného vodovodu. „Voda by mala byť odobratá v ten istý deň. Od 08.00 h do 14.00 h ju môžu ľudia priniesť do zákazníckych centier v 12 mestách. Výsledok sa dozvedia priamo na mieste,“ uviedla vedúca chemicko-technologických činností VVS Nataša Riganová.



Každoročne sa im potvrdzujú okresy, v ktorých je vysoko zdravotne nevyhovujúca vody. Najhoršie sú na tom okresy Trebišov, Vranov nad Topľou, Košice, Michalovce a Prešov.

V súvislosti so Svetovým dňom vody chce VVS apelovať na ľudí, aby sa pripájali na verejný vodovod a kanalizáciu. „V zákone je povinnosť napojiť sa na kanalizáciu. Nevieme nejakým spôsobom týchto ľudí donútiť, aby sa napojili,“ tvrdí generálny riaditeľ VVS Košice Stanislav Hreha s tým, že rovnako je to i v prípade vodovodu. Ľudia sa podľa jeho slov nechcú pripájať napriek tomu, že vopred dali súhlas s tým, aby vodovod v obci vybudovali.

Podľa Hrehu sa však nájdu i takí, ktorí sa na kanalizáciu napojili nelegálne. Zriadili preto tzv. Modrú linku dôvery. Na túto linku môžu občania anonymne nahlásiť čiernych producentov odpadovej vody, ktorí likvidujú domové splašky rôznymi pokútnymi spôsobmi, fekálie vylievajú do prírody, napríklad do potoka, alebo si úmyselne narušia vodotesnosť svojej žumpy, aby ušetrili za jej vývoz, alebo sa načierno napájajú na verejnú kanalizáciu či verejný vodovod.

Nelegálne napojené domácnosti a firmy je možné nahlásiť emailom na adresu dovera@vodarne.eu alebo telefonicky na čísle 0903 595 333. Vodárne zaručia anonymitu píšucich a volajúcich. Akcia potrvá od 22. marca do 22. júna 2016.

Doposiaľ zistili 6089 nehnuteľností, ktoré sú napojené na vodovod, avšak nie na kanalizáciu. Z toho 1304 je len v Košiciach.

"V roku 2015 VVS uložila 176 majiteľom nehnuteľností pokuty spolu vo výške 41.812 eur za nelegálne napojenie na kanalizáciu. V roku 2014 to bolo 396 prípadov," priblížil Hreha a dodal, že VVS oddnes vyhlasuje generálny pardon. „Generálny pardon sme sa rozhodli udeliť na obdobie troch mesiacov od dnešného dňa, aby sme tým pomohli ľuďom, ktorí boli napojení na čierno, ale rozhodli sa, že už tak konať nechcú a chcú byť napojení oficiálne. Máme menné zoznamy všetkých tých, ktorí sú napojení na vodovod, ale nie sú napojení na kanalizáciu, takže postupne všetkým budeme posielať výzvy a budeme čakať odozvu,“ skonštatoval Hreha s tým, že ročne odhalia približne 300 nelegálnych napojení.

Jednou zo sprievodných aktivít pri príležitosti Svetového dňa vody bude i prehliadka vybraných vodárenských objektov v Bardejove, Humennom, Košiciach, Michalovciach, Prešove, Rožňave, Trebišove, Vranove nad Topľou a vo Svidníku. Tie budú pre žiakov základných a stredných škôl sprístupnené 22. a 23. marca. „V ponuke sú prehliadky úpravní vôd, čistiarní odpadových vôd, chemických laboratórií, ale aj Environmentálneho vodárenského vzdelávacieho zariadenia v Michalovciach, aj s odborným výkladom,“ dodala Riganová.