Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Ľudia sa odcudzujú, pod Urpínom preto organizujú Deň susedov

Ilustračné foto

Banskobystričania budú v sobotu (23.5.) oslavovať Deň susedov.

Banská Bystrica 22. mája (TASR) – Banskobystričania budú v sobotu (23.5.) oslavovať Deň susedov. Ide o prvé komunitné stretnutie, na ktoré Záhrada – Centrum nezávislej kultúry (CNK) získala podporu 3500 eur z grantového programu Pohoda za mestom. Ten organizuje Nadácia Ekopolis v spolupráci so spoločnosťou Heineken Slovensko už po piaty raz.

Celodenné podujatie sa uskutoční v Záhrade – CNK a jeho súčasťou bude aj Trh šikovných rúk a tvorivej mysle, na ktorom si návštevníci môžu kúpiť originálne výrobky a naučiť sa ich aj zhotoviť. Ľudí čaká i Remeselný workshop zameraný na renováciu nábytku, prácu s drevom a výrobu bytových doplnkov. Pripravené sú tiež akcie pre deti a o 19.00 h vinylová party, na ktorej sa predstavia zberatelia platní a dídžeji.

"Prvý Deň susedov sa uskutočnil v roku 1999 v Paríži ako reakcia na vzájomné odcudzovanie sa ľudí v jednej štvrti. Je určený na podporu súdržnosti, vytváranie nových priateľstiev a medziľudských vzťahov. Odvtedy sa oficiálne koná 30. mája, no sobota 23. mája bola pre nás vzhľadom na program vhodnejšia, preto sme to posunuli," uviedol Milan Zvada zo Záhrady - CNK.

Cieľom stretnutia susedov v záhradnom dvore, kde organizátori očakávajú obyvateľov a nájomníkov okolitých budov, je spoznať sa a porozprávať sa o možnostiach ako zdieľaný priestor skrášliť a ďalej využívať k spokojnosti všetkých. "Chceli by sme, aby ľudia začali Záhradu vnímať v širšom kontexte, cez rôznorodé aktivity a význam, ktorý prináša miestnym komunitám, vrátane najbližšej - susedskej," doplnil Zvada.