Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

VIDEO: Takto ľudia verejne vyjadrovali solidaritu chorým na HIV/AIDS

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Mládež Slovenského Červeného kríža organizuje už po 20. raz Sviečkový pochod. Boj proti AIDS podporuje aj Slovenská katolícka charita, ktorá robí zbierku a peniaze pošle do Afriky.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Pacientom s HIV/AIDS môžu dnes ľudia verejne vyjadriť podporu v uliciach niektorých miest. Mládež Slovenského Červeného kríža (SČK) organizuje už po 20. raz Sviečkový pochod. Takýmto spôsobom im chce vyjadriť solidaritu.

Prvý december vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) za Svetový deň boja proti AIDS. Do tohtoročnej kampane SČK sa zapojí 18 miest a obcí. Napríklad v Bratislave, Košiciach, Poprade či Prievidzi. "V školách budú aj besedy či anketa znalostí o HIV/AIDS," povedala Viktória Šutová, prezidentka Mládeže ŠČK. V Bratislave pripravili v jednom z nákupných centier súťaž pre stredoškolákov na tému prevencie HIV/AIDS. Na záver súťaže vytvoria jej účastníci živú červenú stužku ako symbol solidarity.



Počet ľudí s HIV/AIDS pribúda. Lekári ich výskyt sledujú od roku 1985. Za toto obdobie zaznamenali HIV u 876 ľudí. Stúpajúci trend pozoruje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR od začiatku 21. storočia.

HIV/AIDS sa nedá vyliečiť, podávaním liekov však možno spomaliť likvidáciu imunitného systému organizmu. Vyšetriť sa môže dať každý, testy sa dajú podstúpiť anonymne. Bezplatne ich robí Národné referenčné centrum pre prevenciu HIV/AIDS v Bratislave a regionálne úrady verejného zdravotníctva.

Mládež z Červeného kríža rozdávala ľuďom v Bánovciach červené stužky



Červené stužky, ktoré majú pripomínať dnešný Svetový deň boja proti AIDS, rozdávala dnes bánovská mládež zo Slovenského Červeného kríža (SČK) na viacerých miestach v meste. Zároveň dobrovoľníci odovzdávali dotazníky, prostredníctvom ktorých zisťovali vedomosti ľudí o tomto ochorení.

"Stužky sme rozdávali študentom na Gymnáziu Janka Jesenského, neskôr aj v centre mesta. Zároveň študenti i dospelí od nás dostali i dotazníky s viacerými otázkami týkajúcimi sa HIV a AIDS. Okrem iného sme sa pýtali, ako sa môžu nakaziť či chrániť, či už boli testovaní na HIV, alebo či existuje očkovacia látka proti tejto chorobe," priblížila pre TASR predsedníčka Územnej rady mládeže SČK v Topoľčanoch Jana Števanková.



Števanková tiež odhadla, že viac vedomostí o AIDS a víruse HIV mali študenti ako dospelí, ktorí boli na tom horšie. "Deti vedeli viac, keďže na gymnázium chodíme každý rok. Možno nevedeli, čo je dnes za deň, keď sa pozreli do kalendára, ale pri pohľade na nás im to napadlo," poznamenala s tým, že dospelí i študenti však poznali, čo znamená červená stužka.

Predsedníčka územnej rady mládeže si myslí, že do budúcna by mal SČK, minimálne ich územný spolok, spraviť väčšiu kampaň, prostredníctvom ktorej by o AIDS a HIV verejnosť informovali viac.

V Poprade sa bude konať Sviečkový pochod



Chorých na HIV/AIDS môžu dnes ľudia verejne podporiť v uliciach Popradu. "Pripravujeme Sviečkový pochod, ktorý sa začne v obchodnom centre na námestí o 17.00 h a prejde celým námestím. Počítame s veľkou účasťou, keďže sme do tejto aktivity zapojili niektoré školy, napríklad gymnáziá," uviedol pre TASR predseda Mládeže SČK v Poprade Martin Petruščák.

Podľa jeho slov by sa na akcii mali zúčastniť najmä mladí ľudia, pretože táto aktivita by sa mala dostať do povedomia predovšetkým im. "Chceme, aby šírili myšlienku ďalej a bojovali proti tejto chorobe, keďže každý rok nakazených ľudí pribúda," doplnil.

"Mnohí chápu Červený kríž len ako prvú pomoc, a to je chyba. V prvom rade je to humanitná organizácia, ktorá pôsobí v mnohých krajinách sveta a preto by mala byť aj súčasťou boja proti tejto chorobe," povedal Petruščák. Podľa neho je dôležité, aby sa informácie o tomto ochorení dostali do povedomia verejnosti.

Počet ľudí s HIV/AIDS každý rok pribúda, lekári ich výskyt sledujú od roku 1985. Za toto obdobie zaznamenali na Slovensku HIV u takmer 900 ľudí. HIV/AIDS sa nedá vyliečiť, podávaním liekov však možno spomaliť priebeh ochorenia.

Slovenská katolícka charita podporuje boj proti AIDS, robí zbierku a peniaze pošle do Afriky



Slovenská katolícka charita (SKCH) podporuje aktivity proti HIV/AIDS. Aktuálne vyzbierala takmer 190.000 eur, ktoré pošle do Afriky, kde žije najviac HIV pozitívnych ľudí.

"Vďaka dobrovoľníkom a darcom môžeme na tomto kontinente pomáhať," povedal generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák. Je rád, že pomoc charity sa tento rok podarilo rozšíriť aj do Rwandy.

Foto: OZ Hivpomoc.sk


Vyzbierané peniaze pošle charita do Centra Nepoškvrneného Srdca Panny Márie v Ugande a do Kultúrneho centra sv. Vincenta Pallotti pre deti v Rwande. V prvom prípade sa dobrovoľníci starajú o HIV pozitívne deti, v druhom podporujú predškolské vzdelávanie.

Do celoslovenskej zbierky Pôstna krabička pre Afriku sa ešte stále možno zapojiť. Záujemcovia môžu poslať darcovskú SMS v hodnote dvoch eur v tvare DMS medzera CHARITA na číslo 877.

Aktivity SKCH v Afrike možno podporiť do konca roka aj zaslaním peňazí na účet: IBAN: SK03 1100 0000 0029 4446 3095 s variabilným symbolom 221.