Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Regióny

Ľudoví majstri budú v Prievidzi prezentovať svoju tvorbu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Adriána Antošková

Počas Umenia regiónu budú ľudoví majstri prezentovať remeslá ako medovnikárstvo, keramikárstvo, rezbárstvo, čipkovanie, sieťovanie, bylinkárstvo a maľba na sklo.

Prievidza 23. novembra (TASR) - Pestré podujatie s názvom Umenie regiónu zamerané na tradície a prezentáciu ľudových remesiel sa uskutoční 29. novembra v Dome kultúry v Prievidzi a bude spojené s predajom umeleckých predmetov a ozdôb s puncom zimy a Vianoc.

Počas Umenia regiónu budú ľudoví majstri prezentovať remeslá ako medovnikárstvo, keramikárstvo, rezbárstvo, čipkovanie, sieťovanie, bylinkárstvo a maľbu na sklo. Odborní pracovníci Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi predvedú výrobu ľudových vianočných ozdôb a doplnkov a dekoratéri a aranžéri Strednej odbornej školy obchodu a služieb na ulici Kalinčiaka v Prievidzi ukážu návštevníkom viazanie vianočných ikebán a kytíc.

Podujatie vzišlo z pôvodných "Minikurzov", na ktorých sa prezentoval dielňou – remeslom len jeden umelec a uskutočňovali sa každý mesiac v spolupráci s miestnym odborom Matice slovenskej. "Minulý rok sme upravili dramaturgiu a konanie podujatia na dvakrát do roka, na jar a v zime, kde návštevníci môžu na jednom mieste vidieť hneď niekoľko remesiel a techník, samozrejme s ich vyskúšaním," priblížil podujatie Vojtech Bartko z Kultúrneho a spoločenského strediska v Prievidzi.

Podujatie je určené pre žiakov základných a stredných škôl, ale i širokú verejnosť a organizátormi sú Kultúrne a spoločenské stredisko Prievidza, Miestny odbor Matice slovenskej, Hornonitrianske múzeum v Prievidzi, občianske združenie Vyšehrad a Stredná odborná škola obchodu a služieb v Prievidzi.