Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

LUDROVÁ: Ručnú výrobu papiera predstaví čoskoro nové múzeum

Na snímke mimoriadne vzácny ranogotický kostolík z druhej polovice 13. storočia, ktorý stojí na návrší neďaleko dolnoliptovskej obce Ludrová. Foto: TASR/Romana Buganová

S myšlienkou vzniku múzea prišiel Juraj Tóth, nový občan Ludrovej, ktorý históriu a výrobu papiera už niekoľko rokov predstavuje na pôde Liptovského múzea v Ružomberku

Ludrová 10. septembra (TASR) - Múzeum ručnej výroby papiera v obci Ludrová neďaleko Ružomberka má zvýšiť atraktivitu dolného Liptova a ponúknuť turistom väčšie možnosti kultúrneho a turistického vyžitia. Prvých návštevníkov by mohlo privítať už na budúci rok.

Cieľom samosprávy je zábavnou formou odprezentovať verejnosti, ako sa kedysi vyrábal papier. "Naša obec patrí k najstarším na dolnom Liptove, kde v minulosti prekvital textilný a papierenský priemysel. Tradície papierenskej výroby siahajú až do začiatku 17. storočia a nepretržite zasahujú dodnes," povedal starosta Ludrovej Peter Slimák.

S myšlienkou vzniku múzea prišiel Juraj Tóth, nový občan Ludrovej, ktorý históriu a výrobu papiera už niekoľko rokov predstavuje na pôde Liptovského múzea v Ružomberku. "Na pozemku, kde vyrastie zrub, teda múzeum, sa nachádza potok. Využijeme jeho silu a mlynské koleso, ktoré ozdobí budovu, vďaka vode bude poháňať kladivá. Tie kedysi rozbíjali tú handrovinu. Budeme tu mať aj ďalšie stroje tak, ako to bolo za starých čias," vysvetlil.

Hlavným partnerom spoločného projektu poľsko-slovenskej spolupráce s názvom Po stopách technických pamiatok z Podhalia na Liptov je mesto Nový Targ. Múzeum ručnej výroby papiera v Ludrovej tak bude jedným z viacerých projektov, na ktoré bolo z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja vyčlenených približne 500.000 eur. "Ak všetko pôjde podľa plánu, s výstavbou môžeme začať už v najbližších týždňoch," doplnil Slimák.