Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Lyžiarska sezóna v Jasnej so sebou prinesie novú lanovku i hotel

Ilustračná snímka z lyžiarskeho strediska Jasná v Nízkych Tatrách. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Lyžiari sa vďaka novej lanovke dostanú na vrchol druhého najvyššieho kopca Nízkych Tatier s jediným prestupom.

Demänovská Dolina 11. novembra (TASR) - Prípravy na nadchádzajúcu zimnú sezónu pokračujú tento týždeň v najväčšom lyžiarskom stredisku na Slovensku, Jasná Nízke Tatry, spustením technického zasnežovania. Novinkou aktuálneho roka je tiež nová kabínková lanovka na južnej strane Chopku, vďaka ktorej sa lyžiari dostanú na vrchol druhého najvyššieho kopca Nízkych Tatier s jediným prestupom.

Zasnežovať zjazdovky začali vo štvrtok (10.11.) "Aktuálne vzhľadom na mínusové teploty v horných polohách zasnežujeme vrchnú časť strediska v oblasti Chopok - Luková. Počas víkendu by mali teploty klesnúť aj v nižších polohách, v pláne je spustiť snežné delá na zjazdovkách Turistická a Lúčky," uviedla hovorkyňa strediska Zuzana Fabianová.

Nová 15-miestna lanovka s deviatimi podperami a celkovou dĺžkou 1,2 kilometra, ktorá bude lyžiarom k dispozícii v decembri, sa začína už v nižšie položenej a ľahšie dostupnej lokalite Krupová, kde pred niekoľkými mesiacmi vybudovali novú prístupovú cestu a veľkokapacitné parkovisko. "Lyžiari, ktorí prichádzajú do strediska smerom od Banskej Bystrice a Brezna, už nebudú musieť komplikovane prestupovať zo sedačkovej lanovky na kabínkovú, taktiež sa môžu vyhnúť dvom vlekom v nástupnej stanici," doplnila.

Lyžiari sa vďaka investícii do výstavby novej lanovky vo výške 11,6 milióna eur vyvezú po celej dĺžke trasy až na Chopok dvoma za sebou nadväzujúcimi 15-miestnymi lanovkami. Nová kabínková lanovka vyvezie od parkoviska Krupová do výšky 1500 metrov nad morom 2800 lyžiarov za hodinu. Dĺžka jazdy predstavuje menej ako päť minút. Do prevádzky ju zaradia v polovici decembra.

Ďalšie investície poputovali v Jasnej do nového Apres-ski baru, systému technického zasnežovania, ktorý sa rozšíri o 3,4 kilometra na južnej strane a o 0,9 kilometra na severnej strane Chopku. Komfortnejšiu lyžovačku na prepojených svahoch zabezpečia nové snežné zábrany, nové bezpečnostné siete či terénna úprava strmších úsekov na zjazdovej trati na Jeleňom Grúni. Na štyroch nástupných miestach na severnej aj južnej strane Chopku budú pre lyžiarov k dispozícii zobrazovače čakacích dôb na lanovky.

Tento rok sa pod Chopkom začala aj výstavba prvej fázy realitného projektu Centra Jasná, ktorá už túto zimu prinesie novinku v podobe námestia. Súčasťou projektu je aj prebudovanie administratívnej budovy starej pošty na šesťpodlažný hotel s 24 izbami a 14 apartmánmi za 4,6 milióna eur. Prvých hostí privíta už 1. februára 2017.