Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Lyžiarske stredisko Oravská Lesná podporuje myšlienku kurzov pre školy

Oravská Lesná, archívne foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Na lyžiarske kurzy je určený štátny príspevok vo výške 150 eur, ktoré môžu v plnej výške pokryť náklady, napríklad na ubytovanie, stravu, dopravu či oblečenie.

Oravská Lesná 20. januára (TASR) - Lyžiarske stredisko v Oravskej Lesnej podporuje myšlienku využívania štátnych dotácií na školské pobyty. Kurzy sa tak stávajú dostupnejšie pre široký okruh detí z rôznych sociálnych pomerov, povedal riaditeľ SKI Oravská Lesná Martin Kollár.

Ak rodičia nemajú čas na to, aby svoje deti naučili lyžovať, prípadne je pre nich zaplatenie inštruktora finančne náročné, alternatívou je podľa Kollára práve školský pobyt. "Môžem povedať, že keď rodičia učia deti lyžovať, viac na ne tlačia, snažia sa dosiahnuť efekt za veľmi krátky čas, takto to však nefunguje. Aj preto je dobré ich dať do lyžiarskej školy, kde majú rešpekt pred inštruktorom a poslúchajú ho, nehovoriac o tom, že už v začiatkoch predídu zlozvykom," uviedol.

Na lyžiarske kurzy je určený štátny príspevok vo výške 150 eur, ktoré môžu v plnej výške pokryť náklady, napríklad na ubytovanie, stravu, dopravu či oblečenie. Príspevok na lyžovanie sa vzťahuje na žiakov základných škôl 2. stupňa, denných študentov stredných škôl a žiakov gymnázií.

Deti majú na lyžiarskom kurze možnosť sa v kolektíve zapájať do vonkajších športov a aktivít, ktoré im pomáhajú rozvíjať schopnosti. "Keď rodičia učia deti zlou metódou, nevedia postupnosť krokov, dieťa je nervózne a plače. Šport je však o radosti, zábavná forma výučby a počúvanie dieťaťa ovplyvňujú nadobudnutie kladného postoja k lyžovaniu," vysvetlil inštruktor lyžovania Peter Bellák. "Teší nás, že o školské zájazdy sa oproti minulým sezónam značne zvýšil záujem. Najväčší dopyt zaznamenávame zo strany základných škôl, pričom viac využívajú služby požičovní, škôl a ubytovania," dodal riaditeľ strediska.

Výučba v Orava Snow prebieha v SKI centre Yeti pri dolnej stanici sedačky v lokalite Lehotská a to denne od 9.00 do 16.00 h. Svahy a trate sú široké, mierne a koncipované aj pre slabších. Okrem toho škola Yeti disponuje vlastným areálom s vlekom, ktorý je ohradený.